Mitsubishi Space Star 2014

Съвсем скоро след световния си дебют модела “Space Star” пристигна и на българска земя. Очакванията за този автомобил бяха повече от големи, защото Мицубиши Мотърс построи специално за модела завод в Тайланд. Сглобяването на Mirage (Space Star за Европа)започна от март 2012 г. в най-новия завод на MMC в индустриалния комплекс Лаем Чабанг в провинция Чонбури в Тайланд – третият завод на MMC в най-стратегическата за компанията страна, който ще обслужва всички световни пазари с предварително прогнозиран обем от около 120 000 бройки (за 2012 г.). Още при появата на малкото автомобилче започнаха силни критики от Европа към дизайна на автомобила, особено в предната му част. Aвтомобилните специалисти и фенове на марката  изказаха мнение, че колата не предлага „нищо ново”, като това е крачка назад от Мицубиши, но детайлно погледнато повечето от тях не бях съвсем прави.

Поне до някъде...

Името „Space Star” беше първата голяма промяна, която не се понрави на голяма част от привържениците на марката, защото предишната линия „Space” носеше друго послание (това са всички класове ванове и мини ванове на марката). Изненадващо за всички, Мицубиши се спряха отново на това име, без да помислят реално, че доста хора ще бъдат объркани за кой точно сегмент става дума, тъй като „Space Star” от 2013 година е в клас „В”, което като габарити е прекалено различно от предшественика си. И все пак Мицубиши Мотърс не са имали избор, защото думата „Mirage” има статут на запазена марка в Европа, което е принудило създателите да променят името, а в останалите страни той се предлага с името „Mirage”.

Предоставеният ми тестов модел е с оборудване INTENSE с 1.2-литров MIVEC DOHC с 5 степенна механична скоростна кутия.

Екстериор:

Не крия, че подходих с голяма доза скептицизъм към дизайна на автомобила.

Последните световни тенденции да се конструират модерни „био форми” завзеха автомобилната индустрия. Тези странни дизайнерски решения водеха до крайни разочарования, като решително и категорично всяваха във всички естети образа на „подута риба”. При първия поглед „на живо” с голяма доза изненада и не скрито задоволство откривам, че градското автомобилче е много симпатично. Цялата форма хармонизира с много модерни елементи, като очевидно, основната цел на дизайнерите е била да се постигне нисък коефициент на съпротивление. Това е описано детайлно и в предварителния бюлетин, с който се запознах от Мицубиши Мотърс. Предната броня е с много интересни контури, които явно повишават аеродинамиката. Забелязва се, че страничните прагове, както и тези на вратите са с линия, която отново подобрява въздушния поток. Завършека на колата се оформя и от задния спойлер с трета лед-стоп светлина. В общата концепция със силно отсечените задни калници се оформя капковидната форма на автомобила. Като използва анализ по метода на CFD (Computational Fluid Dynamics – изчислителна динамика на флуидите) и тестове в аеродинамичен тунел, отделът по дизайн на MMC оптимизира цялостната форма, за да намали въздушното съпротивление на гладкото и аеродинамично купе на Mirage (от капака на двигателя с форма на мидена черупка до заобления покрив) и постигна коефициент на челно съпротивление от само 0,27 – един от най-ниските в този клас. Очевидно това е основната идея на инженерите – възможно най-малко въздушно съпротивление. Странно обаче, че покритието с боя е само от външната страна на автомобила. От вън „Space Star” е оборудван и с 15" джанти от лека сплав, предни фарове за мъгла, дневни светлини и затъмнено задно стъкло.

Интериор:

Удобствата в симпатичното градско автомобилче са повече от достатъчно.

Веднага прави впечатление, че още преди да влезна в автомобила разполагам със система за безключов достъп до управлението - накратко (KoS). С помощта на ключа на системата KoS, когато бутона е в джоба ми, с натискането на бутон от външната страна на вратата на водача или на задния капак, мога да отключа или заключа всички врати и задния капак. Разстоянието трябва да бъде 70 см. до колата.  Несъмнено перфектно решение. Много пъти съм се замислял как мога да улесня достъпа си до автомобила, без да вадя ключовете с дистанционното на алармата. Веднага прави впечатление, че интериора е уютен и семпъл, като същевременно е доста модерен. Разстоянието между главата и горната част на покрива е повече от достатъчно, както на мястото на водача, така и на задните седалки. При ръст около 180 см. пасажерите се чувстват комфортно, когато се возят отзад. Седалката на водача е с регулируема височина и наклон на облегалката. Другите удобства са сгъваема задна седалка с делима облегалка (60:40), пътническа седалка с допълнителна закачалка, централна конзола с държач за чаша на пасажерите отзад и двойна конзола отпред с поставка за без ключовия модул, удобни странични джобове, които за съжаление са само отпред. Централната конзола на таблото е информативна. На шофьора се предоставят данни от монитор с параметри за външна температура, Auto Stop & Go (AS&G), настройка на яркостта на уредите, пробег с разполагаемото гориво, среден разход на гориво и напомняне за сервизна дейност – много важна информация, която е нужна на водача. Волана, както и скоростния лоста са тапицирани в приятна за пипане черна кожа. В жабката има удобна връзка чрез USB за музика. Управлението на климатроника напомня стила на Outlander. Всичко е четливо, като управлението на бутоните е доста лесно и интуитивно. Подсветката е в оранжев цвят, която на мен лично не ми се нрави, но това е въпрос на вкус и лични предпочитания. Като цяло вътрешността е приятна, седалките – удобни, а мястото е предостатъчно за малките габарити на автомобила. Прави впечатление, че усещането при шофиране е доста по-високо от обичайното, който на мен лично ми допада. Багажника е с вместимост 235 литра (средно за класа си), а достъпа до него е перфектен.

На път:

Още при потегляне запалването е много удобно с модерния старт-стоп бутон. „Space Star” не издава никакъв звук, когато работи на място. Превключването на скоростите е много плавно, което е типично за японските автомобили. Но много странно – при преминаване на по високи обороти се чува „ръмжащ” звук. На някой това ще се хареса, на други не. За това има роля допълнително монтирания резонатор в изпускателната система на градското автомобилче, който се намира пред крайната тръба на ауспуха. Задното стъкло е малко, като огледалото за задно виждане обхваща голям ъгъл. Видимостта е на много добро ниво. Високо ефективното оформление на автомобила включва възможно най-компактно отделение за двигателя, за да оптимизира мястото за пътниците. Въпреки че са по-малки в сравнение с традиционните компактни автомобили, размерите на купето предоставят отлична маневреност и място за петима възрастни, както и достатъчно място за багаж за всекидневна употреба.

Усещането за возене е средно твърдо. Предното окачване е  „Макферсън” със стабилизираща щанга. То е добре познато и проверено във времето. Задното е торсионна греда. Стабилността обаче според мен не е много добра. Би било добре това да се подобри в бъдеще. Като цяло колата е балансирана и добре звукоизолирана при скорост около 120 км/ч.

Радиуса на завиване от само 4,6 м е сред най-малките в този клас. Това позволява на водача да маневрира лесно, когато завива, да шофира по тесни пътища или паркира.

Изключително впечатление прави икономията на гориво. Вместимостта на резервоара за гориво е 35 литра. При преминати около 200 километра смесен разход, „Space Star” показва на уреда на таблото 5.8 литра/100 км.

Какъв е отговора? Теглото на автомобила е около 800 килограма благодарение на новата рамa RISE, но дали това е достатъчно…

Двигател и скоростна кутия:

Двигателя е 1.2- литров DОHC MIVEC (3A92), три цилиндров с 12 клапана 59 kW (80 к. с.) при 6000 об/мин, максимален въртящ момент 106 N•m (10.8 kgf•m) при 4000 об/мин. Ръчната скоростна кутия е пет степенна. Тя се вписва идеално на този двигател. Предавателните числа са подбрани добре. Максимална мощност (ECC net), кВ(к.с.)/об./мин. 59(80)/6000. Макс. въртящ момент (ECC net), Нм/об./мин. 06/4000.  Алуминиевият блок на двигателя осигурява също ниско тегло и добра експлоатация.

Но все пак бих искал още малко повече динамика. Колата ми се струва малко мудна с тези характеристики. Разбира се тя притежава много ЕКО системи, но това не трябва да бъде за сметка на ускорението, което е 11,7 секунди до 100 км/ч.

Имам предвид, че автомобила е чисто нов и след време при разработване, този показател може да се подобри.

Активна и пасивна безопасност:

„Space Star” е иновативен. Той е изработен от RISE (Reinforced Impact Safety Evolution). Това екаросерия, произведена от стомана с повишена якост, която ефикасно поглъща и разсейва енергията при удар от всички посоки. В автомобила има още и активно управление на стабилността (ASC) с регулиране на сцеплението. Тази система използва датчици, за да анализира движението на автомобила и сцеплението. При буксуване системата регулира изходната мощност на двигателя и прилага спирачно усилие на съответните колела, за да се запази стабилността на автомобила. Функцията за регулиране на сцеплението също регулира изходната мощност на двигателя при превъртане на колелата, за да помогне да се избегне загубата на сцепление и да се осигури по-плавно потегляне, Асистент при потегляне по наклон (HSA). Всъщност при потегляне по наклон HSA не позволява на автомобила да се върне назад, когато освободите педала на спирачката, за да натиснете педала на газта. Системата автоматично поддържа спирачното усилие в продължение на до две секунди докато бъде натиснат педала на газта. Има и въздушни възглавници за водача и пътника до него ” SRS”. Всички тези неща правят модела един от лидерите в класа си по безопасност.

Още данни за модела и полезна информация:

В България „Space Star” се предлага с ново поколение леки и компактни 3-цилиндрови бензинови двигатели, които са с обем от 1,0 л или 1,2 л. И двата варианта използват системата MIVEC* за контрол на времето, за отваряне и хода на отваряне на газоразпределителните клапани на Mitsubishi Motors.

В зависимост от нивото на оборудване има три варианта:

INFORM  – петстепенна механична скоростна кутия с цена 17990 лева.

INVITE (в допълнение към оборудване INFORM) - безстепенна автоматична скоростна кутия (CVT) с цена 22900 лева.

INTENSE (в допълнение към оборудване INVITE с най-високо ниво на оборудване) с цена 23990 лева.

Крайни впечатления.

Градското автомобилче оставя приятни впечатления в мен.

Нека да се разбере ясно – това е типичната градска кола, в която няма как да се търсят уникален комфорт и перфектен лукс. Идеята е икномичност и лесно обслужване. Остава в мен съмнение за експлоатационните качества на автомобила през гаранционния период и след това, тъй като това е чисто нов модел и още не са известни „детските болести”. Антикорозионното покритие също подлага съмнения в мен.

Дали тази кола ще се окаже добра - времето ще покаже.

Все пак, ако искате да сте различни и модерни – Mitsubishi Space Star е добър избор.

Благодаря на екипа на Балкан Стар Мотърс и лично на Виктор Мезан за предоставения автомобил.

Всички снимки, може да видите тук