Mitsubishi Outlander 2017 фейслифт

Outlander 2017 фейслифт вече е на българска земя.

Нека преди това си припомним, че преди близо повече от година и половина Outlander 2016 на Mitsubishi се появи на пазара с ефектен нов екстериорен дизайн, впечатляващ и същевременно функционален интериор и над 100 технологични и дизайнерски подобрения в платформата за по-голяма структурна устойчивост, по-приятно пътуване и подобрени NVH характеристики (намален шум, вибрации и друсане).

С какво той се различава от модела, който се предлагаше на пазара през изминалата година?

Екстериор

Както вече знаем от предишния модел това е първият модел на MITSUBISHI, който носи новия дизайнерски език на марката – Dynamic Shield. Цялата предна част изглежда елегантна и масивна. Прави впечатления, че предната броня има нови елементи, които контрастират с идеално подбрана линия. Хромираните елементи са в изобилие, които контрастират с модерните фарове. В долната част са разположени LED DRL (дневни светлини) с 12 диода. Наблюдаваме и нов надпис „OUTLANDER” на предния капак. Модерният SUV е оборудван и с гуми Toyo R37, отличаващи се с нисък шум и отлично поведение на мокра настилка.

Накратко можем да обобщим:

-          Нови LED DRL с 12 диода

-          LED задни светлини

-          Фарове с LED къси светлини за Intense+ и Instyle+ (вместо Xenon)

-          Декоративна защита на калниците вече за всички оборудвания

-          Декоратични елементи на вратите

-          Нов дизайн на 18“ джанти

-          Нов цвят C06 – Granite Brown

-          Практически отпадат разликите във външния дизайн на Intense 2WD и Intense 4WD.

Интериор

Във вътрешната част на автомобила присъстват множество бутони за управление, които улесняват шофирането и значително подобряват информацията към водача, за да осигурят необходимият лукс и безопасност. Веднага прави впечатление модерната конзола и среден панел с навигация, която дава пълна информация за разхода на автомобила. Отлично решение е и страничната камера, която освен „птичи поглед” може да се превключи и на странично виждане при паркиране. Има още и подобрена ММCS навигационна система, която включва нова структура на менюто, различен цвят за отделните менюта, нови по-големи икони, променено разположение на твърдите бутони. В автомобила преобладава черен пиано лак. „Екстрите” са много, но най-значимите за мен са:

 

-          Волан с хром акцент и пиано лак, и по-високо качество на кожата

-          Нови интериорни лайсни за Instyle+ с дизайн на черно дърво

-          Подобрена странична опора на предните седалки

-          Променена твърдост на седалката и страничната опора за подобрен комфорт

-          Нов, по-висококачествен план и шев за тапицерията на Intense и Intense+ (отпада комбинацията черна кожа и текстил)

-          Нов, висококачествен материал за тапицерия на тавана

-          Декоративен шев на арматурното табло

-          По-комфортен преден подлакътник (добавена е допълнителна омекотяваща подложка)

-          Джоб за очила на тавана ( само за Intense 4WD и Intense+)

-          Огледало за обратно виждане с автоматично затъмняване ( за всички модели с изкл. на Intense 2WD).

 

Искам да обърна внимание за една новост в Outlander, която е особено полезна в натоварения градски трафик - BSW или (Blind Spot Warning). Това е система за следене и предупреждение при наличие на обекти в "мъртва зона". В страничните огледала в горният им край се намират оранжеви сензори с икони. Когато наближава кола в така наречената "мъртва зона" те се активират със светлинна и звукова сигнализация. Една безспорно много полезна „екстра”! Разбира се ако това ви натоварва може да се изключи и от бутона на системата, която се намира от ляво на таблото на водача. В студените зимни дни можем да разчитаме и на отопляем волан, отопляеми седалки с две нива на подгряване и нагревател на предното стъкло. Специалистите по шумоизолация са се постарали явно много, защото изваяните ъгли не допускат почти никакъв шум отвън. Също така се наблюдават дебели уплътнения при затваряне на вратите и на предните колонки на автомобила. В красивият SUV е имплантирана и висококачествена аудио система Rockford Fosgate с 8+1 високоговорителя CD/MP3 player, iPOD/DAP контрол, Bluetooth audio, която се контролира от волана, високо-контрастен 4.2" LCD цветен дисплей със задна камера и USB вход. Още една приятна изненада - върху волана на новия Outlander 2017 се наблюдва и допълнителен бутон, с който може да се включва камерата за задно и странично виждане при паркиране. В интериора също така е осигурен и двузонален климатроник, Cruise control (с управление от волана), борд компютър, отчитащ среден разход на гориво, средна скорост, оставащ пробег, и интервал до техническо обслужване. По средата между оборотомера и километража е поставена дигитална детелина, която пълни своите листа в зелено, когато управлявате икономично в ECO* режим. Огромно преимущество е и системата за смрачаване, която автоматично включва фаровете и регулира осветеността на таблото при влизане или излизане в тунел.

 

Активна и пасивна безопасност

Инженерите на Mitsubishi са осигурили огромен обем от системи за безопасност. Едно от най-важните неща за един успешен модел са именно те! Освен познатите ни от времето АВS с електронно разпределение на спирачната сила (EBD) и въздушните възглавници SRS задължителни за всички видове автомобили в Outlander са инсталирани и активен контрол на стабилността (ASC) и система за контрол на сцеплението (TCL), система подпомагаща потеглянето по наклон (HSA), спирачен асистент (BA), система за следене налягането в гумите (TPMS), система за сигнализиране при внезапно спиране, усилено купе обезопасено при удар (RISE), въздушни възглавници тип „завеса" на първи и втори ред, както и въздушна възглавница на коленете и много други. Приятна изненада е, че пред подлакътника се намира бутон с електрическа паркинг спирачка (за 2.2 DI-D А/Т).

 По същество за новите системи в автомобила:

 

-          RCTA - Rear Cross Traffic Alert - Система за предупреждение при приближаващи обекти при маневриране на заден ход

-          FCM - Forward Collision Mitigation system - Система за ограничаване на опасността от удар отпред, с допълнителна функция за разпознаване на пешеходци

-          UMMS - Ultrasonic Misacceleration Mitigation System - система за ограничаване на опасността от удар при погрешно ускорение от място или движение със скорост до 10км/ч

-          Сензори за паркиране - 4бр. предни и 4бр. задни със звукова и визуална индикация

-          Multi Around Monitor - система от 4 цветни камери дава пълен обзор около автомобила. Предлага 5 режима на работа

-          Автоматично превключване на къси / дълги светлини с бързо реагиране до 1 секунда.

 

Двигател и трансмисия

 

Както вече писахме от предишни тестове Outlander е оборудван с дизелов двигател "4N14" с обем (2.2 литра) от фамилията "4N1", съвместна разработка на Mitsubishi Motors Corporation и Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. "4N1" е свръх ефективна фамилия от дизелови DOHC агрегати (с два горно разположени разпределителни вала), изработени изцяло от алуминий, с 16 клапана, 4 цилиндъра и система "комън рейл" за директно впръскване на горивото, които са екологични, отговарят на изискванията на Euro 5 и се отличават с един от най-ниските коефициенти на компресия в автомобилната индустрия (14.9:1). Тази 2.2-литрова версия ще се предлага само с автоматична скоростна кутия и 4WD система. Автоматична скоростна кутия "INVECS-II": базирайки се на традиционната номенклатура „INVECS" ("Intelligent &Innovative Vehicle Electronic Control System" – патентована система на MMC) на Mitsubishi Motors, INVECS-II е 6-степенна автоматична скоростна кутия. Сред най-важните й характеристики са: функция "блокиране на приплъзването", превключване в режими D и Sport, D – автоматично превключване от 1-ва на 6-та предавка. Режим "Sport" може да се избере и с перата за ръчно превключване на предавките от волана.

Новият задвижващ агрегат 2.2 DI-D 6 A/T в комбинация с автоматична скоростна кутия включва редица подобрения:

-          Всички двигатели отговарят на нормата EURO6

-          При дизеловият двигател е добавен и допълнителен катализатор за NOx (азотни окиси)

-          Новo поколение CVT скоростна кутия с намалено вътрешно триене, увеличен диапазон на предавателните числа и подобрена реакция при ускорени. По-добро ускорение (0-100км/ч 12,0 сек спрямо 12,6сек за 14,5 MY) и по-висока макс. скорост (190 км/ч спрямо 185км/ч за 14,5 MY)

-          Задвижването 4WD e с по-бързо време на реакция и по-прецизно разпределение на въртящият момент между преден и заден мост. Резултат от това е по-добро с 7% сцепление при режими 4WD и 4WD LOCK

Освен това трябва да отбележа че има и система Super-All Wheel Control (при Instyle+), която надгражда стандартата 4WD система с това, че New Outlander разполага с преден диференциал с ограничено приплъзване (LSD), както и електронно разпределение на въртящият момент на двигателя между предните колела. Целта е неутрално пътно поведение и повишаване на стабилността в завой.

 

Заключение

Mitsubishi Outlander винаги е бил един от най-атрактивните модели на Mitsubishi. Новият модел носещ наименованието Mitsubishi Outlander 2017 е един изключително сериозен автомобил носещ иновации и традиции смесени в едно. Новият фейслифт е не само рейстлинг, а една доста сериозна технологична машина. Предимствата на този клас автомобили SUV е, че обединяват седан, комби, джип и малък кросоувър в една наистина добра комбинация. Удоволствието е да се насладите на този SUV при шофиране в планината, на морето или на пресечен терен обградени от лукс и безопасност. Не трябва да се пренебрегва и добрата икономия на гориво. При среден градски цикъл компютъра показва около 8,2л/100км. Това дава едно особено предимство на Outlander, който е един от най-предпочитаните автомобили не само в България, но и по света.

Специални благодарности на Десислава Витанова от Балкан Стар Мотърс за предоставения автомобил.

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България