Mitsubishi Eclipse Cross

В началото на 2017-та година от Мицубиши съобщиха, че най-новият SUV на японската марка ще се казва Eclipse Cross. Предварителните информации гласяха, че това е част от стратегията на компанията да увеличи продажбите си, навлизайки по-сериозно на постоянно растящия пазар на кросоувъри. Новият модел ще е по-голям от ASX и ще е позициониран под Outlander. От части изборът на името е свързано със спортния модел на Mitsubishi – Eclipse, който присъства на пазара между 1989 и 2012 година, основно в Северна Америка. През 2014 година дизайнерският отдел на Mitsubishi беше оглавен от Цунехиро Кунимото, който има 40 години опит в Nissan, а сред най-известните му творби беше модела Juke, както и други успешни модели на Infinity. Цунехиро Кунимотo заявяваше в пресата, че е обиколил много страни по света изучавайки мнението на хората, като стремежа му е да приложи в новия Eclipse Cross манталитета и традицията на марката, съчетаваща новите тенденции в автомобилостроенето. Разбира се Г-н Кунимотo може да съжалява, че не се е допитал и до българските фенове на марката, но това е друг въпрос. Така или иначе на Eclipse Cross се падаше тежката задача да наследи 80-годишната 4WD история (която започва през 1936 г. с 4WD торпедото PX33), и близо 40-годишен експертен опит със SUV-тата (след първия Pajero от 1982 г.) , а също така 30 години прилагане на технологията All-Wheel-Control (след първия Galant VR4 Dynamic Four от 1987 г.) в ценни активи за бъдещето. В този смисъл Eclipse Cross е колаборация от ASX и Outlander, но с различна пътна карта: SUV, подобен на купе, който се отличава с ефектен дизайн, прецизна японска изработка, отлична динамика при шофиране, компактна конструкция и иновативна функционалност, и ще разшири пазара на Mitsubishi Motors към съвсем нови клиенти в постоянно разрастващ се глобален пазар на SUV-та, в който Mitsubishi Motors навлезе най-напред с концептуалния модел XR PHEV представен през 2013 година. И така през месец Януари на 2018-та година Eclipse Cross пристигна в България.

Екстериор

В предната част на автомобила наблюдаваме типичната предница характерна за фирмата - "Dynamic Shield”. Тук обаче веднага се вижда, че фаровете за мъгла и мигачите са разположени малко в страни и надолу с формата на неправилен ромб, който придава модерна визия, а светодиодните фарове и дневните светлини са над тях. Хромираните ленти са две на брой, доста плътни, които дават добра завършеност на предницата. Веднага прави впечатление, че страничните огледала са разположени във вратите. Нещо нетипично за повечето модели на Мицубиши. А пък самите врати са с дължина до самите прагове – доста смело и оригинално дизайнерско решение! Задната част е отново не характерна за фирмата с високо разположените стоп - светлини, но пък не може да се отрече, че изглежда стилно и придава шик на новия SUV. Подкалниците и праговете са покрити с ефектни пластмасови лайсни. Като цяло дизайнерското бюро на Мицубиши доста се е потрудило да придаде усещането за традиция, съчетана с модерна визия. Гледайки колата от всички ъгли се изпитва усещането за малък спортен градски кросоувър, който всъщност напълно отговаря на името му Eclipse Cross. Иновативна е и технологията за лаковото покритие на боята, която включва три етапа на изпичане, гарантираща равномерност и високо качество. 18 цоловите джанти отлично хармонизират на каросерията.

Интериор

Още при първоначалното влизане в Eclipse Cross прави впечатление, че пътническата кабина е оборудвана с качествени материали. Модерният кокпит е познат от Outlander, както и повечето копчета за управление на климатроника. Всички помощни бутони са лесни за достъп и приятно меки при допир. Воланът се чувства малък и удобен, без да напряга водача. Контролните уреди са четливи и семпли, като не са необходими десетки часове за привикване с тях. В автомобила за първи път е инсталиран тъчпад, който се намира до скоростния лост в централната конзола. Той улеснява командите в управлението на музикалната система, навигацията, интегрирането на смартфон и ползването на различни платформи. Точно пред него е и бутона за различните режими на задвижване S – AWC. Това е електронно контролирана система за задвижване на четирите колела с три режима (Auto, Snow, Gravel). С допълнителен бутон може да се включва и цветен Хед ъп дисплей, който излиза над арматурното табло точно по средата на очите на водача с формата на квадрат, даващ информация за скоростта и навигацията. Непосредствено до предния фронтален панел са и бутоните за подгряване на седалките с два режима на затопляне. Високо над централната конзола има и седем ичнов многофункционален цветен контролен дисплей с добра пикселизация.

Eclipse Cross предлага отличен комфорт. Предните седалки са разположени оптимално на височина, като задните са регулируеми напред- назад до 20 см. Те разполагат с девет степени на регулиране, като дори и много високи пасажери се чувстват комфортно, ако седалката е дръпната максимално назад без да се намалява багажното пространство – чудесно решение. Обемът на багажника е 411 литра, което е в средните норми за този клас.

Тест драйв

 Динамика, прецизно управление и оптимална видимост.Това е и първото усещане при потегляне. В градска среда  колата реагира почти мигновено. Това се дължи на CVT трансмисията, която използва степенно превключване на предавките, за да намали характерното за CVT усещане за закъснение на реакцията на трансмисията при непрекъснато увеличаване на оборотите на двигателя. Веднага прави впечатление, че при 65км/ч оборотите са само 1300 об/м., което води до много малък разход на гориво. Шумът до 120км/ч е нисък, но над тази скорост започва да се усеща усилване над допустимите норми. В този аспект е добре да се поработи за в бъдеще. Субективното ни усещане за стабилност е нарушено от поемането на всяка неравност по пътя абсорбирана в купето. На много хора това може и да се хареса, а на други не. Всъщност предните и задните амортисьори на Eclipse Cross са с бързо реагиращи клапани за по-ефективно демпфериране, както и конструкция и характеристики на пружините, които подобряват стабилността на цялото окачване. По-тънките демпферни опори на предното окачване и тяхната специална форма позволяват да се постигне линейност на деформацията при промяна на натиска върху тях. Това на практика улеснява поддържането на желаната посока на движение и създава усещане за по-директна реакция на волана. По-ниската твърдост позволява да се повиши степента на поглъщане на вибрациите от колелата, които са особено неприятни при движение по права линия. Задното окачване е конструирано така, че да е по-устойчиво на страничните сили, благодарение на което се повишава стабилността. Моторът във високи обороти издава характерен „ръмжащ” звук, но в ниските обороти е доста тих. Камерата за задно виждане дава отлична представа отразяваща перфектната дистанция от „птичи поглед” на дисплея. Информацията от пътя във волана е изключително директно добре подбрана. Седалките са с добра странична опора. В задръстване взлиза в употреба системата Stop&Go, която дава добра икономия и грижа за околната среда. Обзорът през задното стъкло е леко ограничен от конструкцията на стоп светлината преминаваща от край до край.

На автомагистралата Eclipse Cross се усеща комфортно и спокойно. Ускорението и доускорението е силно. Винаги може да се разчита на перфектната мощност при изпреварване. Чудесно! Трябва да се отбележат и прекрасните спирачки. В този аспект инженерите от Мицубиши доста са поработили. Въпреки че тествахме автомобила в силен дъжд и на висока скорост, усещането за стабилност и сигурност е на доста високо ниво. Това вероятно се дължи и на теглото на Eclipse Cross, което по показатели е 1460 кг. Извън магистралата отново сме приятно изнанадани. Типично за Мицубиши е доброто представяне на пресечен терен. Eclipse Cross продължава традицията. С междуосие от 2670мм. и просвет от 183мм. можем да разчитаме да преминем през високи неравности.

Технологии и сигурност

Модерният кросовър е оборудван с нов 4-цилиндров 1.5-литров бензинов двигател с 163к.с/ 5500об/м. с турбокомпресия и система за директно впръскване на горивото. Този агрегат реагира моментално, защото има интегралната конструкция на изходящия колектор и главите на цилиндрите със системата MIVEC за безстепенно регулиране на фазите на газоразпределение при смукателнитеи изпускателните клапани. CVT трансмисия с 8-степенен ръчен спортен режим, които покриват широк диапазон от предавателни числа.

Система AYC (Active Yaw Control), на спирачките.S-AWC на Eclipse Cross дава възможност да се използват три режима на шофиране. Тази система реагира точно в съответствие с действията на шофьора и поведението на автомобила, използвайки получената от сензори информация за ъгъла на завъртане на волана, скоростта на странично завъртане на автомобила, въртящия момент, спирачното усилие и скоростта на въртене на колелата. В зависимост от регистрираната скорост на странично завъртане на автомобила, системата инициира корекции с цел прецизно поддържане на желаната посока на движение на автомобила. Системата S-AWC подобрява поведението на автомобила в завоите, стабилността при движение по права линия и при смяна на лентата, както и при ниско сцепление с повърхността на пътя.

Най- висок рейтинг за безопасност - Euro NCAP 5 звезди. Перфектно реагиране на FCM системата, която подпомага предотвратяването на челен удар и спира автомобила незабавно на място, когато на пътя изскочи човек.

Всъщност Mitsubishi Forward Collision Mitigation (FCM) е базирана на радарна автономна аварийна спирачна система. Един единствен 77GHz радар е разположен зад предната решетка и се използва за откриване на предмети до около 200 метра напред, които могат да представляват опасност от сблъсък. Системата работи до максимална скорост от 180 км / ч. В първия етап, когато рискът от сблъсък е нисък, FCM издава визуално и звуково предупреждение, за да предупреди водача за заплахата. В същото време спирачките са предварително "напълнени" и се активира спирачната система, което увеличава спирачното налягане, ако водачът реагира на предупреждението и натисне спирачките. Ако водачът не реагира и рискът от сблъсък се увеличи, системата продължава да предупреждава шофьора, но също така автономно прилага умерено спиране, за да започне да намалява тежестта на всякакъв сблъсък, но също така да служи като допълнително предупреждение към водача. Ако рискът от сблъскване ескалира, FCM автоматично прилага високо спирачно налягане, за да се опита да избегне аварията или да намали нейната сериозност. До 30 км / ч системата ще приложи максимално отрицателно ускорение от 8ms-2. Отвъд тази скорост максимумът е 6ms-2.

Колата притежава и висока устойчивост на усукване, по-директна реакция на кормилната уредба и по-комфортно возене, вследствие на намалените вибрации. Нов Head Up дисплей и Touch Pad Controller.

Заключение

Eclipse Cross е позициониран между ASX и Outlander, но с друга насоченост. Това е модерен SUV, хечбек, но по-висок, който се отличава с много модерен дизайн, прецизна японска изработка, отлична динамика при шофиране, компактна конструкция и иновативна функционалност. Предимствата на този клас автомобили SUV е, че обединяват седан, комби и джип в една наистина добра комбинация. Отличната икономия на гориво от 6.6 л/100 км. смесен цикъл е сериозен повод да се обърне внимание на този автомобил. Цената започваща от 44 990 лева е добър атестат за инвестиция, имаща в предвид отличното качество и традиция доказана от Мицубиши през годините.

 

С Благодарности към целия екип на Балкан Стар Мотърс

Светозар Ангелов