Mitsubishi Outlander 2019

През 2012 – та година Mitsubishi представи новото поколение Outlander.

От тогава изминаха близо 7 години, за които модела претърпя няколко изменения и фейслифта. Трябва да се отбележи, че през цялото това време реномето на флагмана на Mitsubishi продължаваше да се покачва. Статистиката показва, че той е най-продавания модел за последните години в България. Както вече знаем отпреди, подобренията в Outlander още от 2016- та година са много повече от типичните за развитието на един модел "освежавания", състоящи се предимно от незначителни естетични промени. В този автомобил са приложени нови дизайнерски и технологични решения, които го отличават от останалите модели в конкурентния сегмент на така наречените кросоувъри, благодарение на неговия мощен и динамичен външен вид и по-голямото удоволствие от шофирането. В комбинация с характерните за Mitsubishi стандарти за надеждност и безопасност, технологичният SUV предлага възможности, която нямат равни на себе си. Новият Outlander 2019 на Mitsubishi е с ефектен нов екстериорен дизайн, впечатляващ и същевременно функционален интериор и над 150 технологични и дизайнерски подобрения в платформата за по-голяма структурна устойчивост, по-приятно пътуване и подобрени NVH характеристики (намален шум, вибрации и друсане).

Модерният SUV за 2019-та година е характерен с абревиатурата Outlander 19MY.

 

Eкстериор:

 • В предната част автомобила носи дизайнерски език на марката – Dynamic Shield с нова предна броня и решетка
 • Фаровете са с нови LED къси с LED дълги светлини
 • Дизайна се допълва и от красивите оформени 18“ цолови джанти
 • Задният спойлер също е променен (всъщност той се предлага серийно от Intense 2WD с нов дизайн, различен от този на предлагания аксесоар)
 • Също така предлаганият модел е с електрозадвижване на петата врата 

Интериор:

Във вътрешността на Outlander новите неща са:

 • Нови предни седалки с подобрена странична опора и комфорт
 • Нова тапицерия от синтетична кожа.
 • Нови интериорни декоративни лайстни (за всички нива на оборудване)
 • EPB - Електрическа паркинг спирачка с функция Auto Hold за CVT
 • Автоматично отваряне/затваряне на всички стъкла с едно докосване от водача
 • Сензор против прищипване на всички ел.стъкла
 • Осветление на бутоните за ел. стъкла
 • Допълнителни въздуховоди за 2ри ред седалки (на гърба на централната конзола) за версиите със CVT и EPB
 • Втори USB вход за автомобилите оборудвани със SDA (Intense 2WD, Intense+ 4WD, Instyle 4WD), който се намира на гърба на централната конзола
 • Отопление на предните седалки е серийно във всички нива на оборудване за България

Също така всички автомобили се оборудват с комплект за ремонт на спукана гума. Старата позната резервна гума вече е в миналото.

Едно от най-характерните неща, които правят впечатление са седалките. Сега те са с перфектна ергономия, обшити с алкантара и синтетична кожа. Повече от очевидно е, че висококачественият плат и шев на тапицерията са с особено внимание към детайла. Материалите са меки и удобни. Под дясната ръка на водача има комфортен преден подлакътник, като е добавена е допълнителна омекотяваща подложка. Огледалото за обратно виждане е с автоматично затъмняване. Обновен е и панела за управление. В сравнение с предишния модел забелязвам и ново разположение на USB входа, който се намира пред скоростния лост. Непосредствено до него е бутона за подгрявка на волана, който е изключително полезна „екстра“ в студените зимни дни и бутона за BSW или (Blind Spot Warning). Това е система за следене и предупреждение при наличие на обекти в „слепия ъгъл “. Доста практично и удобно!

За голяма моя радост централният „кокпит“ е с аналогови уреди, които лично аз харесвам много повече от новите дигитални таблети с ниски резолюции.

 

Двигател и трансмисия:

Със старта на производството на 19MY се прекратява предлагането на двигател 2.2 DI-D. Причина за това е големият спад на дела на продажбите на дизелови автомобили в Европа през последната година. За справка – около половината от продадените Outlander-и в Европа през 2017г. са PHEV, а от останалите 50% по- голям е делът на бензиновата модификация. 19МY Outlander отговаря на последния Euro 6d-temp стандарт. Поради тези причини единственият двигател в момента е атмосферен бензинов 2.0 литра MIVEC с мощност 150 к.с и въртящ момент 195 Hм / 4200 об/мин. В натоварената градска среда този двигател е напълно достатъчен. Същото може да се каже и при използването на автомобила за шофиране извън пътя. На магистралата и извънградско шофиране бих искал агрегата да осигури повече динамика. Все пак двигателя в никакъв случай не се чувства муден благодарение на новата без степенна автоматична CVT скоростна кутия. Outlander е оборудван с 4WD - Електронно контролирана система за задвижване на четирите колела с три режима (4WD Eco, 4WD Auto, 4WD LOCK).

 

Пътно поведение:

Най-характерното за Outlander 19MY е подобреното пътно поведение. Веднага се усеща доловима разлика в по-директното кормилно управление с по-добра обратна връзка (тук приликата с Eclipse Cross е осезаема). Също така технологията е еволюирала, като се използва нов метод за свързване на някой от панелите на каросерията с цел по-висока устойчивост на усукване (пак подобно на Eclipse Cross). Окачването се усеща доста по-меко. Причината за това са променените предни и задни амортисьори с увеличен диаметър с цел повишаване на комфорта. И нещо много важно за усещането за тишина в купето - подобрена шумоизолация на изпускателната система.

 

Нива на оборудване и технически характеристики:

 • Invite 2WD M/T е с оборудването на досегашният Intense с добавени: отопление на предни седалки + Display Audio
 • Intense 2WD CVT е нова модификация, като с нея за първи път се предлага комбинация от предно предаване, автоматична трансмисия и 7 места.
 • Intense+ 4WD – това оборудване надгражда Invite 2WD, а не Intense 2WD. Към оборудването на досегашния Intense+ 18МY вече са добавени SDA, BSW и RCTA
 • Instyle – Нови са тапицерията от синтетична кожа, UMMS, преден и заден парктроник, SDA вместо MMCS
 • Instyle+ - Както и досега в топ оборудването за модела 
 • Дължина – 4695 мм
 • Широчина – 1810 мм
 • Височина – 1710 мм
 • Междуосие – 2670 мм
 • Диаметър на завой – 10.6 метра
 • Клиренс – 190 мм
 • Резервоар вместимост – 60 литра
 • Багажник – 128х519 – 1754 литра

 

Заключение:

Mitsubishi Outlander 19MY е един изключително сериозен автомобил, на който трябва да се обърне внимание. При него може да се използват скритите седалки в задната част, като по този начин той се превръща в удобен 7 местен автомобил. Новият фейслифт е не само визуално обновяване, а една сериозна стъпка напред в пътното поведение и комфорта. Както вече сме споменавали и преди - предимствата на този клас автомобили SUV е, че обединяват седан, комби, джип и семеен кросоувър в една наистина успешна комбинация. Удоволствието на този SUV е колаборация от шофиране в планината, на пясък или пресечен терен, допълнени от лукс и безопасност. Винаги трябва да се има предвид и икономията на гориво. При среден разход борд компютъра показва 8,7л/100км. Всичко това прави Outlander модел 2019r. доста предпочитан автомобил.

Пълната ценова листа можете да видите ТУК

 

С Уважение

Светозар Ангелов