Нови двигатели MIVEC

MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system) е общото наименование за всички разработени от Mitsubishi Motors двигатели, оборудвани със система за безстепенно регулиране на фазите на газоразпределение.

От 2015-та година Mitsubishi ще предлагат в своите модели нови двигатели MIVEC.  В модела ASX ще се монтира 1.6-литров четирицилиндров дизелов агрегат, който развива 112bhp и излъчва 119грама/км CO2.

Други опции на двигателя на ASX включват 115bhp 1.5-литров бензинов, както и 2.2-литров дизел, който също ще намери приложение и в Outlander.

MIVEC + дизел = за първи път в света
Фамилията двигатели “4N1”, която е поредната разработка, основаваща се на дългата традиция на Mitsubishi в създаването на дизелови двигатели, (започваща още от 1931 г., когато “450AD” е първият дизелов двигател, разработен в Япония и предназначен за използване в автомобили), е базирана на собствени иновативни технологии, включително такива, създадени във връзка с разработването на “4B1” – последната фамилия бензинови двигатели на MMC, както и на системи за високоефективен процес на горене, разработени прилагайки аналитичните технологии на MMC и MHI.
Връхната точка на тези технически постижения е разработената от Mitsubishi технология MIVEC за контролиране на фазите на газоразпределителната система: за първи път в света дизелов двигател с такава система се използва в лек автомобил. Това е позволило на конструкторите от MMC да постигнат желаната възможно най-ниска компресия и произтичащите от това ползи за клиентите.

Двигателят MIVEC бе използван за първи път през 1992 година в модела Mirage, след което бяха направени редица подобрения за постигане на още по-добри работни параметри. В Outlander от 2005 г. и  Lancer от 2007 г. е въведен механизъм, който непрекъснато и оптимално управлява фазите на газоразпределителната система.

Система MIVEC за безстепенно регулиране на фазите на газоразпределение
MIVEC двигателите от серията 4B1, монтирани в Outlander, Delica D:5 и Galant Fortis, използват система MIVEC за безстепенно регулиране на фазите на газоразпределение, която непрекъснато и оптимално управлява процеса на газоразпределение според текущите условия. По този начин се постига върхово ниво на мощност и нисък разход на гориво за този клас автомобили.
Тази система променя непрекъснато и независимо гърбичните профили на смукателната и изпускателната част на газоразпределителната система, с цел по-прецизно регулиране в зависимост от оборотите и натоварването на двигателя в сравнение с предишните системи, при които се регулира само смукателната част на системата, като по този начин се постига едновременно висока мощност, нисък разход на гориво и ниско ниво на вредните емисии.

В двигателите MIVEC от серията 4B1 се постигат по-добри работни характеристики.

Намаляване на теглото
Двигателят 4B12 е с 16 килограма по-лек в сравнение с предишния модел (4G69).

  • Въвеждане на алуминиев блок на цилиндрите, лят под налягане
  • Въвеждане на пластмасови компоненти в капака на главата на цилиндрите, смукателния колектор и др.
  • Въвеждане на система за директно гърбично задвижване на клапанните механизми (премахване на кобилиците)
  • Въвеждане на задвижване на спомагателните системи със серпентинов ремък (намаляване на размера на спомагателното оборудване)
  • Модулна конструкция на балансиращия вал и маслената помпа

Намаляването на теглото на двигателя естествено води до отлично представяне по отношение на ускорението и разхода на гориво. Подобрява се също така и стабилността на автомобила на пътя.

Намаляване на загубите от триене
 При двигателите от серията 4B1 са направени следните промени:

  • Намалено е триенето в системата за задвижване на клапанните механизми чрез намаляване на натоварването на пружините и използване на гъвкав шлифовачен материал за обработка на стеблата на клапаните.
  • Използване на нисковискозно двигателно масло 0W-20. По-специално е намалено триенето в периода на загряване на двигателя и от там - понижаване разхода на гориво.

Конфигурация на двигателя със заден изпускателен отвор
За да се намалят емисиите на отработили газове е въведена конфигурация на двигателя със заден изпускателен отвор. Скъсено е разстоянието между изпускателния отвор и разположения под пода на автомобила катализатор, за да могат отработилите газове да достигат до катализатора преди да се е понижила тяхната температура и така да се създадат условия за бързото му активиране за студено стартиране на двигателя. По тази причина е отстранен предишния близко разположен катализатор от изпускателния колектор в Outlander и Delica D:5 за постигане на отлични екологични показатели, намалявайки нивото на емисии до 75% от стандарта за емисии за 2005 г. Някои категории на Outlander и Delica D:5 надхвърлиха с 25% нивото на стандартите за икономия на гориво.

MIVEC система с превключване на режима на газоразпределение и височина на повдигане на клапаните (смукателна част)
Монтираният в Pajero 6G75 (V6 3.8-литров) двигател използва механизъм, който превключва режима на газоразпределение и височината на повдигане на клапаните на двойния разпределителен вал на смукателните клапани според оборотите – от режим на ниски обороти към режим на високи обороти. Лесното преминаване от режим на ниски обороти към режим на високи обороти прави шофирането още по-приятно.

Mitsubishi Outlander е с двигател “4N14” (дизелов MIVEC) с 6-степенна механична трансмисия и мощност според модификацията 140 к.с. или 177 к.с.. ASX моторът вече е внедрен и при по-голямия брат от SUV сегмента – Outlander.

Екологично решение
Със същата амбиция и иновативност, с която бе въведена изцяло новата гъвкава архитектура “Project Global” за сегментите C и D, днес MMC представя “4N1”: съвсем нова фамилия от 4-цилиндрови дизелови двигатели с 16 клапана, два горни разпределителни вала, система “Сommon Rail“ с директно впръскване, с ниско ниво на емисиите, отговарящо на стандарта Euro 5*.

Тези двигатели, разработени съвместно от Mitsubishi Motors Corporation и Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. ще се предлагат в два варианта с различен работен обем се вграждат в следните модели за европейския пазар:
- ASX (1.8-литров “4N13”),
- Lancer Sports Sedan & Sportback (1.8-литров “4N13”),
- Outlander (2.2-литров “4N14”)

Тази фамилия от високотехнологични дизелови двигатели, обявени за първи път на 20 юни 2006 г., показани с Concept-cX през септември 2007 г. (1.8-литров вариант) и отново с Concept-ZT през октомври 2007 г. (2.2-литров вариант),  позволи на Mitsubishi Motors да реагира по-ефективно на бъдещите тенденции на пазара*; да продължи да усъвършенства своите собствени технологии, в случая – технологията, прилагана в дизеловите двигатели; и да намали своята зависимост от външни партньори.

 

 

 

 

 

Галерия