Масло в скоростната кутия

Собствениците на автомобилите Mitsubishi трябва да знаят, че двигателят има нужда от прясно масло на всеки няколко хиляди километра. С времето маслото губи качествата си, което влошава смазването на движещите се части в двигателя, а това от своя страна увеличава износването и риска от повреда. Добре, но колко често обаче се сещаме за маслото в скоростна кутия?

Трябва ли и то да се сменя и ако да, как по-точно? Отговорът е по-долу и касае най-популярните механични трансмисии на Mitsubishi.

МАСЛОТО В РЪЧНАТА СКОРОСТНА КУТИЯ е по-важно, отколкото вероятно смятате. Въпреки че не е необходимо да се сменя толкова често, колкото това в двигателя, свежото трансмисионно масло предпазва скоростната кутия от прегряване и износване.

В КОРПУСА НА механичните скоростни кутии можем да открием множество валове, зъбни колела и синхронизатори. Голяма част от работата на трансмисията е свързана с много триене на метал в метал, което означава, че точките на контакт на отделните елементи трябва да са добре смазани, за да работи всичко безпроблемно.
С времето трансмисионното масло се замърсява и губи качествата си, точно като двигателното, а това означава, че е повече от препоръчително да се сменя на няколко години.

АКО ИМАТЕ ГАРАЖ ИЛИ разполагате с удобно място и хубаво време, можете да извършите процедурата сами с няколко базови инструмента и една ръчна помпа на достъпна цена.

Първата стъпка е да си осигурите достъп до долната част на колата, като за целта ви трябва или канал, или четири стойки, на които да я вдигнете. Важно е само колата да е нивелирана, за да сте сигурни, че налятото количество е точното.

След това трябва да локализирате двете пробки на скоростната кутия - едната е разположена в най-ниската част и служи за източване на старото масло, а другата се намира някъде отстрани и в средата на корпуса - тя служи за наливане на новото масло.

Първо отвийте
горната пробка, след което долната, за да източите старото масло по-лесно. След като цялото масло изтече, завийте отново долната пробка, без да забравяте да сложите нов уплътняващ дифтунг. Повече от препоръчително е за затягането да използвате динамометричен ключ.

След това идва ред
на новото масло. Неудобството тук е в това, че скоростните кутии обикновено са ниско долу и достъпът до тях понякога е ограничен. Именно затова, ще ви е необходима помпа, с която да напълните трансмисията със свежо масло. За всички модели на Mitsubishi е характерно, че разбирате кога сте налели достатъчно масло, когато то започне да излиза от пробката.

След като това се случи, бързо навивате дифтунга, избършете остатъка от маслото и всичко е готово.

МНОГО ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪВЕТВАТ да не сменяте никога маслото в скоростната кутия. На някои автомобили, дори има табелка в сигнален цвят, на която е упоменато, че фабричното масло е подходящо за целия живот на колата. Това, което производителите не ни казват обаче, е колко години според тях е дълъг животът на колата? Докато не изтече гаранцията, докато трае един средностатистически лизингов план, едно десетилетие или повече?

Трябва непременно да знаете, че скоростните кутии на Mitsubishi НЕ ИЗПОЛЗВАТ МОЛИБДЕНОВИ СЪСТАВКИ И ДРУГИ ПОДОБНИ, защото излишно нарупват утайки, които от своя страна се втвърдяват и така затормозяват и изхабяват лагерите в скоростната кутия.

Ако колата ви е втора употреба непременно сменете двигателното масло, а също така задължително и маслото на скоростната кутия. Обикновено за нашите автомобили се използва масло с вискозитет 75W90.

Спазвайте винаги точните указания за масло описано в ръководствата на Mitsubishi или ако нямате информация попитайте в нашия форум.

 

Успех!

Галерия