Ангренажният ремък на Мицубиши

Без ангренажен ремък двигателят не може да работи. Този ремък върти преди всичко разпределителния вал и се грижи всмукателните и изпускателните клапани да се отварят и затварят в точния момент. С времето обаче ремъкът започва да се напуква и има опасност да се скъса – ето защо трябва да бъде сменян периодично. В противен случай двигателят може да бъде тотално унищожен.

Ангренажният ремък бива задвижван от коляновия вал и синхронизира въртенето на двата разпределителни вала (или само на единия, ако втори няма) с коляновия вал. Често ангренажът движи и периферни агрегати като водна помпа или хидравлична помпа на сервото. Обикновено при по-новите мотори това не е така, тъй като в тях се използват пистови ремъци, за да не бъде натоварен ангренажът допълнително. Главната задача на ангренажа е да движи разпределителния вал, който служи за отварянето и затварянето на всмукателните и изпускателните клапани. Човек може да си представи какво ще се случи, ако ангренажният ремък не е достатъчно опънат, „прескочи“ или дори се скъса. Клапаните се отварят в неправилния момент или след това се срещат с буталата. При щастлива развръзка на обстоятелствата ще ви се наложи да смените само клапаните и цилиндровата глава. А в лошия сценарий ще ви трябва цял нов мотор.

Кога ангренажът трябва да бъде сменен?

От конкретния модел автомобил зависи кога трябва да бъде сменен ангренажният ремък. Обикновено интервалите варират от 100 до 200 хил. километра. В упътването за употреба, както и в сервизната книжка можете да откриете интервала за вашия автомобил. Обикновено сервизите оставят в моторния отсек и бележка за датата и пробега при последната смяна на ремъка. Ремъкът трябва да бъде не по-стар от 10 години – след този период задължително ще ви трябва нов, независимо от километрите. А ако не сте сигурни, най-добре закарайте автомобила в сервиз за оглед на ремъка.
Значително по-рядко, отколкото при ремъците се налага смяна на верига Много производители дори изобщо не налагат тяхната смяна. Тази алтернатива от метал на ангренажния ремък обаче невинаги е безпроблемна.
 

Какво се сменя заедно с ангренажния ремък?

Обикновено заедно с ангренажа има смисъл да смените и още някои части. Обикновено компоненти, които са свързани със задвижването на ремъка, се предлагат в ремонтен комплект заедно със самия ремък. Задължително сменете обтяжната ролка и паразитните ролки. Освен това се препоръчва да поставите и нова водна помпа, ако тя бива задвижвана от ремъка. Това се налага, тъй като при нов ремък помпата може да блокира, което да доведе до прескачане на ремъка – и тогава се губи центровката на мотора.

Предимства и недостатъци на ангренажния ремък

В сравнение с ангренажна верига от метал ремък от каучук и пластмаса работи по-тихо и с по-малко съпротивление. В резултат на това бива постигнат по-нисък разход. Oсвен това цялото задвижване на валовете става по-компактно, тъй като е по-гъвкаво и не се налага да бъде в маслена баня като ангренажната верига. Така решението е много удобно за малки автомобили с тесен двигателен отсек. Междувременно и много ангренажни ремъци вече издържат дори над 200 000 км без смяна. В интерес на истината, и ангренажните вериги издържат на такъв пробег – а често и на значително по-голям. С времето обаче веригите се разтягат с по няколко милиметра. Промяната на центровката в резултат на това води до по-лоша работа на двигателя (по-ниска мощност, увеличен разход). Този проблем не се среща при ангренажните ремъци, които почти не променят дължината си в рамките на целия си живот.

Към недостатъците на ремъка обаче е преди всичко опасността той да се скъса ненадейно. И това се дължи не само на натоварването при употреба, но и на факта, че материалът на ремъка с времето започва да става ронлив. Продължителните жега и суша, както и стоенето на автомобила в покой състаряват ремъка дори по-бързо. И тъй като моторното масло уврежда ремъка, той трябва да се пази. В наши дни обаче има и специални ремъци в маслена баня (напр. за мотора 1.0 Ecoboost на Ford). За тях производителите обещават още по-малко триене и по-слабо натоварване. Благодарение на специалната гумена смеска и на други вещества тези ремъци издържат на контакта с масло.

Регулярна проверка на ремъка

За да бъдат избегнати увреждания на ремъка, производителите препоръчват интервали, на които да бъде сменян. Въпреки това не е лошо регулярно да хвърляте по един поглед на ремъка. Дори за много двигатели при регулярната инспекция огледът на ремъка е задължителен. При нужда механикът може да регулира обтягането на ремъка. В редки сличаи при такива огледи се откриват и прокъсвания, така че се налага смяна преди предписания интервал. Редовната проверка на ремъка обаче не може да измести напред във времето смяната. И въпреки това, ако ремъкът се скъса в рамките на гаранционния период, въпреки че не сте го проверявали, шофьорът не носи отговорност.

Преди покупката на употребяван автомобил купувачът задължително трябва да провери дали моделът е с ангренажен ремък и кога предстои смяната му. Винаги съобразявайте, че трябва да внимавате не само за пробега (доколкото може да му се вярва в нашите автокъщи), но и за възрастта на автомобила. 12-годишен ремък определено трябва да бъде сменен – дори ако с него автомобилът е изминал едва 30 000 км. Продавачът трябва да може да докаже смяната по адекватен начин (напр. с фактура от сервиз или с печат в сервизната книжка). Ако предстои смяна на ангренаж, това може да бъде сериозен аргумент за пазарлък в цената.

От Муцубиши съветваме - доверявайте се САМО на опитни механици, които знаят какво правят с колите ви. Често от незнание и липса на опит много монтьори "презацепват" ремъците!

Желателно е смяната и на водната помпа в комплект с ангренажните ремъци и ролки!

Слагайте САМО оригинални части или добри проверени алтернативи. Така ще се спестите големи главоболия! Приятен път!

Галерия