Съединители за Mitsubishi

Предназначението на съединителя е постепенно и плавно да свързва двигателя със силовото  предаване при потегляне на автомобила и да прекъсва връзката между тях, щом това се  наложи (например при спиране на автомобила, превключване на предавка и др.). Действието  на съединителя е върху принципа на триенето, създадено между плътно взаимно притискащи  се гладки повърхности, като всяка плоскост е свързана със съответния вал. Обикновено  съединителите на Мицубиши се състоят от: Двигателна част – в нея са включени, огледалната  плоскост на маховика, кожухът и притискателният диск. Задната страна на маховика е много  гладко шлифована, затова се нарича огледална плоскост. От тази страна е закрепен и кожухът,  щампован от стоманена ламарина. Притискателният е плътен чугунен диск със също така  гладка плоскост, а на задната му страна има отлети издадъци за свързване и легла за  фиксиране положението на притискателните пружини. Плоскостите на допиране както на  маховика, така и на притискателния диск са много гладки, за да се избегнат загряването и  преждевременното износване на феродовата материя на задвижващия диск. Задвижвана част  – тя се състои от задвижван диск. Това е стоманен диск, който има в средата главинка имаща  шлицови канали за свързване на вала към съединителя, благодарение на което диска може да  се движи напред или назад. Има разположени тангенциални пружини, чиято задача е да  омекотяват резките колебания, които се пораждат от рязко пускане на педала или рязко  изменение на работата на двигателя. По периферията на стоманения диск от двете му страни  са здраво занитени дискове, направени от силно пресована азбестова материя или феродо.  Тези материали имат сравнително голям коефициент на триене, а това спомага за получаване  на достатъчно добро сцепление между гладките повърхности на маховика и притискателния  диск при сравнително неголяма притискателна сила. Притискателна част – тя се състои от  пружини поставени между задната плоскост на притискателния диск и вътрешната страна на  кожуха. Тяхното положение се фиксира от специални легла на пружините, отлети от външната  плоскост при притискателния диск. Органи на управление – педалът, теглич, възвратна  пружина, отделителна вилка, натискателна муфа с опорен лагер и отделителни лостчета. 

Хидравлични помпи – горна и долна. Когато се натисне с крак педалът на съединителя, лагерът  се придвижва напред и натиска огледалния (притискателния) диск, който предава движението  към феродовия диск. Така се притиска маховикът и по този начин се осъществява връзката с  коляновия вал и става възможно превключването на предавки. Цялата система изключително  много се натоварва при неправилна работа с механизмите. Въпреки че в повечето случаи  пътната обстановка го изисква, експертите от Мицубиши съветват да се подбере подходяща  скорост и най-вече да се обръща внимание на шума на двигателя. Моторът не трябва да бъде  много натоварен или пък да заглъхва поради загуба на обороти. Също така е добре, когато  автомобилът е спрял на светофар, да се изключва от скорост и най-вече да не се държи кракът  върху педала на съединителя постоянно под напрежение. Това натоварва и впоследствие  износва лагера и притискателния диск, чиито пружини се "изтощават". Най-много обаче 

дефектира феродовият диск. При постоянно натиснат педал детайлът непрекъснато вибрира в  неустановена повърхнина. С времето се получава т. нар. стъклен ефект. Повърхностният слой  на накладката (феродовата част от диска) прегаря, а в резултат на това няма сцепление с  огледалния диск и маховика. Оттам превключването на предавките се извършва изключително  трудно. Основната причина за придърпване при потегляне и при превключване на първа и  задна предавка е износването на феродото поради непрекъснатия контакт с огледалния диск и  маховика. 

Специалистите от Мицубиши препоръчват да се използва нов диск, защото при резервна част  втората употреба е възможен отново същия дефект. Много важен е и самият избор на новия  компонент. Цените на марковите изделия вървят между 285 и 385 лв., но се намират дискове и  под тези цени. Експерти в бранша заявяват, че пазарът е "наводнен от ментета". В повечето  случаи те са рециклирани, с ниско качество и съответно цена. Много често след покупката им  се налага твърде бързо повторна подмяна. При често шофиране на полусъединител се  поврежда основно аксиалния лагер, тъй като е в непрекъснато движение. Детайлът е монтиран  в началото на амбреажа и е капсулован. Сервизните работници отделят особено внимание на  свободния ход на лагера, който се регулира от педала (при повечето по-нови автомобили  Мицубиши това става автоматично). Ако няма нужната хлабина, смазката се изхабява, което  налага и подмяна на частта. Освен това се препоръчва отделянето на педала на съединителя да  става на разстояние между 3 и 4 см от пода на автомобила. Често практикуващото се повдигане  на педала, за да се увеличи, макар и с малко, животът на феродовия диск, води до редица нови проблеми. Накладките са изчислени да се движат в определена равнина на точно разстояние  от огледалния диск. Когато педалът се регулира неправилно, нитовете, които не издържат на  високата температура и налягане, се притискат в огледалния диск и издълбават улеи. Детайлът  трябва да се смени с нов. Известните фирми гарантират пробег от 500 000 км, но практическото  износване на елемента е между 170 и 250 хил. км. Подбор на съединител и коя фирма да  изберем за нашето Мицубиши? Отговора е конкретен - доверете се на известните марки  производители. Blue Print е една от интересните опции.

Комплектът за съединител на Blue Print е подходящ за много модели на Mitsubishi

И това не е целият списък, докато търсите можете да намерите и други модели. Комплектът включва следните части: 1. Аксиален лагер 2. Притискателен диск 3. Диск на съединителя 4. Грес

 

 

Галерия