Mitsubishi ще продава в Европа

Mitsubishi ще запази присъствието си на избрани европейски пазари със собствени версии на два модела от партньора на Алианса -  Groupe Renault, започвайки през 2023 г.

Съобщението следва месеци на несигурност около позицията на японската марка на европейския пазар, след като миналата година обяви, че ще спре представянето на нови европейски модели. Новите яавтомобили ще се продават само с ляво управление и няма да се предлагат във Великобритания.

Двата автомобила на Mitsubishi, базирани на Renault , са описани като „сестрински“ модели и като такива ще използват същите платформи и задвижващи механизми като техните френски колеги, но с някои „диференциации“, които ще им помогнат да ги различат. Не е потвърдено кои модели ще продава Mitsubishi, но компанията ще продължи да предлага на пазара кросоувъра Eclipse Cross, така че същият по големина Renault Kadjar изглежда невероятен кандидат.

Главният изпълнителен директор на Mitsubishi Такао Като приветства този ход: „Mitsubishi Motors прилага структурни реформи в Европа и решението ни за замразяване на нови автомобили за европейския пазар, обявено през юли 2020 г. в средносрочните ни бизнес планове, остава.

„Споразумението за доставки на европейския пазар обаче ще ни предостави решение да предлагаме нови продукти, разработени и произведени в Европа - заедно с текущия ни следпродажбен бизнес.“

Миналия юли Mitsubishi спря представянето на нови модели в Европа като част от промяна на фокуса към по-доходоносния азиатски пазар. Съгласно новата си малка, но красива оперативна стратегия, японската марка планира да намали фиксираните разходи с 20% за две години и „да подобри оперативната печалба чрез намаляване на бизнеса с ниска печалба“.

Последното съобщение идва неотдавнашната публикация на Financial Times, според която Mitsubishi може да продава модели, построени във фабриките на Renault във Франция, позовавайки се на вътрешни източници от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi с пряко познаване на темата.

Твърди се, че трите компании са постигнали предварително споразумение на 22 февруари, преди окончателното решение да бъде взето на заседанието на борда на Mitsubishi в четвъртък, 25 февруари. Дискусиите в Аалианса по този въпрос са описани от FT като "разчупени".

Говори се, че шефовете на Mitsubishi (34% собственост на Nissan, в който Renault държи 43%) не искат френската политика да влияе върху стратегията на Алианса и сега могат да бъдат изправени пред обвинения, че се подчиняват на натиска от френското правителство (което притежава 15% от Renault) за запазване на работните места.

По отношение на евентуалното повторно навлизане на пазара в Обединеното кралство, говорител на Mitsubishi заяви в Twitter: „Няма да коментираме това, но мога да ви кажа, че плановете на Mitsubishi да преминат към бизнес само след продажбата преди края на годината не са се променили ", което предполага, че решението на марката да напусне Великобритания е необратимо.

Повторното представяне на пазара на новите модели на Mitsubishi повдига възможността изцяло новият SUV Outlander - разкрит миналата седмица - да може да се продава в Европа, при положение че споделя основите на CMF с няколко основни модела на Renault, произведени във Франция.

Хибридната версия на Outlander все още е сред най-популярните европейски модели PHEV, а последната версия може да помогне на Mitsubishi да си върне територията, загубена от по-новите конкуренти PHEV.

Официалният представител на Мицубиши Мотърс - Балакн Стар Мотърс от преди няколко месеца предлага на клиентите новия модел Eclipse Cross PHEV.

Галерия