С Eclipse Cross на Рожден ден на клуба

Вече няколко месеца Eclipse Cross е в България. Използвам радостен повод за да съчетая пътуването си с новия модел на Мицубиши и честване на четиринадесет години от създаването на Фен Клуб Мицубиши България.
Колата е с ниво на оборудване INTENSE, което е две степени преди най-високото INSTYLE. Дестинацията е от над 600 км. предимно извънградски режим, съчетан с магистрала и планински завои. София - Велико Търново - Вонеща Вода - Трявна и обратно.

По предварителна информация от бюлетина на Мицубиши Мотърс разполагам с 4-цилиндров 1.5-литров бензинов двигател с 163 конски сили с турбокомпресор и система за директно впръскване на горивото, CVT трансмисия с 8-степенен ръчен спортен режим, които покриват широк диапазон от предавателни числа.
Външният изглед на автомобила е впечатляващ. В предната част наблюдавам типичната агресивна линия  характерна за Мицубиши. Хромираните ленти придават плътност и завършеност. Страничните огледала са достатъчно големи, за да могат да улеснят ориентацията  при движение и особено при паркиране. Задната част изглежда модерно и иновативно с високо разположените стоп - светлини. Красивият червен цвят дава завършеност на купето и хармонизира с острите окантовки на праговете.

На пръв поглед нито голям, нито малък Eclipse Cross създава в мен усещане за сигурност и стабилност.

Вътрешността на автомобила притежава хед ъп дисплей, камера за задно виждане, парктроник, шумоизолиращо предно стъкло, пера на волана, иновативна текстилна тапицерия, електрическа паркинг спирачка. Централната конзола е много удобна и веднага се възползвам от едното от двете гнезда USB, за да слушам любимата си музика на дълъг път. Оставам приятно изненадана от качествения звук на аудио системата, в която веднага намалявам ръчно ниските чистоти. Воланът е идеален за моите параметри и усещания. Той може да се настрои на дължина и височина. На него са разположени управление на круиз котрол-а, управление на звука, както и допълнителни бутони улесняващи говоренето с хендс фрий. Навигирам лесно екранът на мултимедията с новият тъч пад. Всичко е много интуитивно и лесно за управление с леко докосване. Екранът е с идеална резолюция и когато попадне много светлина в него той остава с висок контраст. Също така разполагам с бутони за ръчно изключване на системата Stop&Go, активиране на хед ъп дисплея, както и настройката за височината на цифрите позиционираща екрана.

При потегляне липсват вибрации и придърпвания. Тишината в купето е впечатляваща и създава комфорт при пътуване. При скорост от 80км/ч. се създава усещане, че колата е на място. Много интересно е доускорението на автомобила. От 80 до 130км/ч. се усеща много мощ и почти липса на турбо дупка. При тази скорост разхода на автомагистралата по данни на борд компютъра е 7.0 л/100 км. без включен климатроник. С няколко думи може да се каже, че на Eclipse Cross може да се разчита при изпреварване, защото той дава доста сериозно ускорение и автоматичната кутия реагира незабавно, без никакво замисляне.
Ако приемем съкращението на автомобила за SUV (Sport-utility vehicle) и "способностите" на този клас да се клатушкат и люлеят, то в пълна сила можем да кажем, че това липсва при модерния Eclipse.

С едно изключение - "Слънчевото затъмнение" не понася лоша настилка. При неравностите по "първокласният" път след магистралата в колата се чувстваше лек дискомфорт. За щастие тези неравности бяха за малко от независещи от нас обстоятелства.

Решавам да си дам малка почива във Велико Търново и да дозаредя колата с гориво.
София - Велико Търново (при цена на бензина от 2.30лв/литър) e 36 лева. Определено колата привлича погледите. Няколко човека ме питаха каква е тази кола. Красивият черен цвят от гамата на Мицубиши е подбран много стилно.

Пътят до Вонеща вода и Трявна е предимно с планински завои. Модерният SUV се чувства в "кожата си". Във виражите усещам стабилност, а самото купе понася силите на усукване перфектно.
След 3 часа шофиране се чувствам ободрена. Седалките са изключително удобни и имат корекции в различни равнини. Единственото което бих искала е да мога да коригирам ръчно наклона на подглавника, защото съм свикнала да е в по предна позиция.

На връщане в София попадам на голямо задръстване на автомагистрала "Хемус", въпреки че това отне часове, атмосферата в Eclipse-a e уютна и приятна. Системата Stop & Go изключва двигателя, когато работи на място. Това беше много полезно, когато имаше стотици задръстени коли в тунелите "Ечемишка" и "Витиня".  

Mitsubishi Eclipse Cross е един съвършено нов автомобил. Иновативен, удобен и красив той определено завладява. Трябва да се има предвид, че автомобила е с най-висок рейтинг за безопасност - Euro NCAP 5* звезди, а също така има вградена FCM системата, която подпомага предотвратяването на челен удар и спира автомобила незабавно на място, когато на пътя изскочи човек.

В заключение мога да кажа, че това е съвременен SUV, който се отличава с много модерен дизайн, прецизна японска изработка, отлична динамика при шофиране, компактна конструкция и иновативна функционалност.
Искрени благодарности на екипа на Балкан Стар Мотърс за предоставената възможност да бъда уикенда с Eclipse Cross.

Теодора Стефанова
Фен Клуб Мицубиши България