Зимна приказка с Mitsubishi L200

През Ноември месец 2019-та година обновеният L200 отбеляза световната си премиера в Тайланд. Малко след това той стъпи и на българска земя. Любопитството на мнозина специалисти и фенове на марката беше голямо, защото той имаше пред себе си 40 годишна история. Мицубиши L 200 се появява на пазара още през 1978 година (в петото си поколение от 2015 година), и пристига при нас с модерен фейслифт, изцяло обновена визия и много технологични новости. Модела се произвежда в Тайланд – най-големият завод на MMC извън Япония и е известен с безупречното си качество. Модерният пикап е познат в много страни с наименованието Triton. От компанията твърдят, че това е стратегически модел за Mitsubishi Motors, а представянето му в Тайланд беше последвано и от останалите пазари в Азия, както и в Океания, Близкия Изток, Европа, Африка и Латинска Америка. Като глобални продажби той се предлага при дилърите при повече от 150 страни по света в това число и от Мицубиши Мотърс България.

Любопитството ни е смесено с голяма доза вълнение, защото тенденциозно избираме за тест-драйв най-снежния ден на годината до сега. Навън е зимна приказка...

 

Екстериор:

Новостите започват с изцяло обновения външен дизайн наречен Rock Solid.Той е създаден с много предварителни проучвания от дизайнерския екип на Мицубиши Мотърс в лицето на Цунехаро Кунимото. Идеята е била пикапа да бъде свързн с думите - здравина, масивно излъчване, устойчивост и динамика. Линията на дизайна е трябвало да носи духа на Mitsubishi – буен и динамичен. Предната част е станала по-внушителна и масивна. Има изобилие от хромирани елементи, която ясно показва принадлежността към марката и сходство с визията на новия ASX, Eclipse Cross и Outlander. Прави впечатление, че основните фарове са с модерни LED светлини, които са качени високо, като по този начин идеята е да са и по-защитени. Следвайки дизайнерската линия на “Dynamic Shield” предната решетка е преместена високо. Тя е правоъгълна и изглежда доста по-внушителна. Вторият панел със светлини е преместен по-надолу и в страни. По-изострена и солидна е долната броня, която запазва ъгъл на проходимост от 30 градуса, което е изключително важно за преодоляване на високи препятствия. Видно е, че доста е работено и по подобряване на аеродинамиката на L200 - канал между кабината и товарния отсек за по-добър контрол на въздушния поток и намаляване на шума в кабината, както и нови странични по-големи огледала. Погледнат отзад и леко отгоре Pickup-a има значителни изменения в сравнения с предишния модел. Товарният отсек е напълно преобразен с по-квадратна и солидна визия. Разположението на стоп светлините заема почти цялата задна част по височина и обхваща калниците, създавайки усещане за стабилност и здравина. Има голяма визуална промяна и в задна броня, която предлага по-добра защита, без да пречи на задния ъгъл на проходимост, който е 22 градуса.

 

Интериор:

Макар и с преобладаваща твърда пластмаса в салона, високото качество на използваните материали е добро. Веднага правят впечатление удобните седалки - те са основно модернизирани, а тази за водача е с много прецизни електрически регулировки. Има и две степени на подгряване за студените зимни дни, които в случая вършат отлична работа. В миналото топлината на подгряване на седалките на Мицубиши не беше на необходимото ниво. Повечето клиенти се оплакваха от почти неусещащото се бавно затопляне. Това сега е поправено и вече е в миналото. Видимостта от шофьорското мястото е повдигната, което допълнително повишава обзора. Подлакътникът е както винаги доста удобен и има скрито пространство за дребни предмети и документи. Усещането като цяло е, че все едно сме в Outlander. Всичко е добре познато, уредите са ясни, а за наше щастие кокпитът е аналогов. Разбира се това е въпрос на лично предпочитание, но модерните уреди на повечето автомобили ни идват сякаш малко в повече. Бутона за запалване е от лявата страна – малко необичайно за традиционното разположение от дясно, с което сме свикнали през годините. Няма как обаче да се заобиколи техническият напредък - централната конзола е получила нов ярък таблет с отлична резолюция, който позволява достъп до различни функции на автомобила, както и свързаност с Android Auto и Apple Car Play. Multi-around Monitor включва 4 камери за пълен обзор около автомобила, включително и птичи поглед. Системата ни позволява на да комбинираме изгледите на дисплея по различен начин, така че да следим случващото се в слепите зони във всички посоки около автомобила. Удобствата в кабината включват и повече пространство за по-малки предмети, като ниши за смартфони и USB портове за предните и задните седалки. На задната седалка има достатъчно място. Хора с ръст около 190 см. се чувстват комфортно, като колената им не опират в предните седалки, а главата им не се допира в тавана. Прилагаме кратко клипче към нашият тест драйв. Надяваме се, че ще придобиете нагледно представа за предната част на контролните уреди и волана на автомобила. Ако можем да обобщим - изцяло модернизираният интериор на Mitsubishi L200 впечатлява с усещането за комфорт и стил, съчетан с удобство на седалките и множеството помощни бутони с различни режими за управление.

 

 

Тест драйв:

Разполагаме с 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат с 16 клапана и изцяло алуминиев блок DI-D с максимална мощност 150 к.с. при 3500 об./мин и максимален въртящ момент от 400 Нм при 2000 об./мин, който покрива еконормите Еuro 6d temp, чрез селективна каталитична редукция (SCR) и добавката Adblue. Скоростната кутия е 6 степенна автоматична. Двигателят дава идеално ускорение на дълъг път. Голямото предизвикателство тепърва предстои – тест драйв в дълбок неутъпкан сняг. Теренът под снега е замръзнала пръст и трева, съчетан с малко лед. Не сме се съмнявали, че модерния пикап ще се справи във всяка ситуация, но признаваме, че колата надмина очакванията ни. Особено предизвикателство беше наклона при спускане от около 10 процента. Разполагаме и с асистент за спускане (HDC), който върши чудесна работа. При представянето на новия L200 от Mitsubishi Motors Europe подчертаха настоятелно, че на пазара излиза най-екстремният им 4WD модел точно след легендарния Pajero. А причините за това са подобрената надеждност, усъвършенстваните възможности на пътя и извън него благодарение на Super Select 4WD II системата, допълнена от нови Off Road режими. На практика нямаше никаква хипербола!

Mitsubishi L 200 при и още едно предизвикателство – преминаване на наклона при изкачване назад с дълбочина на снега от около 30 см. Резултата беше впечатляващ – никакъв проблем. Всеизвестен е факта, че Мицубиши са едни от основоположниците на модерната 4WD технология, а L200 е сред лидерите в сегмента и единствен на пазара предлага Super Select превключвател, при който може да се избира постоянен режим 4х4 както на асфалт, така и извън пътя. Системата Super Select II ни позволява да избира най-оптималният режим според пътните условия. Смяната от задно предаване към останалите режими може да бъде направена в движение при скорост до 100 км/ч (с изключение на 4WD Low /Lock позицията, която ни свърши перфектна работа в случая). Също така Super Select 4WD-II значително подобрява стабилността на пикапа. Тя заключва централния диференциал, като контролира разпределението на въртящ момент към предната и задната ос за сигурност и лесно управление при всякакви повърхности. 4WD системата на L200 има и бавни предавки (4LLc), подходящи за наистина екстремен офроуд. Super Select 4WD-II включва централен диференциал с ограничено приплъзване (предавка + виско съединител), а трябва да отбележим, че като опция се предлага и заключване на задния диференциал. Задният блокируем диференциал допълнително повишава офроуд способностите на пикапа, в която лично се уверихме. Изборът им е с бутон, разположен до 4WD селектора, който веднага се вижда на централния кокпит и на водача става ясно в кой режим е автомобила. Ако желаем повече динамика извън пътя преминаваме на спортен режим, като сменяме предавките от пера зад волана.

 

Технологии и сигурност:

На разположение са ни редица системи за сигурност: BSW - система за следене и предупреждение при наличие на обекти в мъртвата зона с функция Lane Change Assist; RCTA - система за предупреждение при приближаващи обекти при маневриране на заден ход; FCM - система за ограничаване на опасността от удар отпред с допълнителна функция за разпознаване на пешеходци; UMMCS - система за ограничаване на опасността от удар при тръгване от място или движение със скорост до 10 км/ч. L200 наследява от предишния модел и спирачен асистент, Brake Override, която осигурява предимство на спирачката при едновременно натиснати педали на газ и спирачка, система за сигнализиране при внезапно спиране (ESS), система за предупреждение при напускане на пътната лента (LDW), активен контрол на стабилността и система за контрол на сцеплението (ASTC), система за стабилизиране на прикачено ремарке (TSA). Не може да не отбележим, че новото окачване е доста подобрено, благодарение на новите 6-листови ресори. С нов дизайн са и 18-цоловите алуминиеви джанти.

 

Технически данни:

 

 • Двигател дизелов DI-D 4 цилиндров
 • Задвижване на колелата 4х4
 • Работен обем 2268 куб.см. 16 клапана
 • Мощност в к.с. 150 к.с. (при 3500 об.) Въртящ момент 400 Нм (при 2000 об.)
 • Максимална скорост 171 км/ч
 • Консумация на гориво Смесен цикъл 7.8 л/100км
 • Емисии на CO2 206 г/км
 • Резервоар 75 л
 • Товарен отсек дължина 1520 мм, ширина 1470 мм и височина 475 мм.
 • Товароносимост 1075 кг
 • Капацитетът на теглене 3100 кг
 • Радиус на завой 5.9 м
 • Просвет 205 мм
 • Ъгли на заход и отход 30 градуса и 22 градуса

 Цена за базовата версия Invite M/T от 62 990 лв., а по-високото ниво Intense А/Т е 73 490 лв.

 

Заключение: 

Винаги сме търсили позитивна критика в нашите ревюта и ясно сме искали да подчертаем това, но в случая тя беше твърде малко.

Накратко - съчетание на легендарното Pajero и модерния Outlander събрани в една прекрасна колаборация. Мотото предложено от компанията „Повече от здрав пикап“ напълно приляга на автомобила.

Зимната приказка продължава и на пътя, и извън него... с Mitsubishi L200...

 

 

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България