Mitsubishi Space Star 2020

Новият Space Star беше представен на Банког Мотор Шоу през ноември 2019 г., малко след това той дебютира в Европа на автосалоните в Брюксел и Виена през януари 2020, а представянето му в България беше забавено заради извънредното положение обявено с пандемичната обстановка. Все пак симпатичното градско автомобилче пристигна на родна земя в края на Март и началото на месец Април и веднага привлече погледите.

Очакванията за този автомобил бяха повече от големи, защото Мицубиши Мотърс построи специално за предишния модел завод в Тайланд. Сглобяването на Mirage (Space Star за Европа) започна от март 2012 г. в най-новия завод на MMC в индустриалния комплекс Лаем Чабанг в провинция Чонбури в Тайланд – третият завод на MMC в най-стратегическата за компанията страна, който ще обслужва всички световни пазари с предварително прогнозиран обем от около 120 000 бройки (за 2012 г.).

И сега шест години след дебюта си в Европа и след малко повече от 653,000 броя, продадени в над 92 страни по света (от месец Март 2012 до края на Септември 2019) – 205,234 от които в Европа, Space Star идва със значителни подобрения, които правят визията му доста модерна и агресивна, компонентите внедрени в автомобила предлагат японско качество и най-важното - усъвършенствани системи за активна и пасивна безопасност.

Статистиката показва, че между януари и септември, 2019 г. Space Star е най-добре продаваният модел на MMC в Европа с 33 630 продажби или 22,8% от общия обем продажби на MME.

Трябва да отбележим, че още през 2009-та година Мицубиши Мотърс стартира нова проект, който беше наречен “Global Small”.

Целта на това ново начинание беше да се намери начин, чрез задълбочени предварителни маркетингови проучвания да задоволи изискванията на определени групи от потребители намиращи се в различни икономики, начин на мислене и потребности. Един от тези проекти беше предвиден за Space Star. Например, ако автомобила покрива нива на вредни емисии в Азия, то той трябва да има същите показатели и в Европа. Вътрешното пространство, настройките на окачването, както и много други показатели също трябваше да бъдат уеднаквени, което e доста труден процес. Оказа се, че всичкия този труд e успешен за модела Space Star (Mirage извън Европа).

 

Екстериор:

Симпатичният градски автомобил пристига при нас с обновена и агресивна визия. Странните „био“ форми от предишната генерация са в миналото. Характерната за Мицубиши предна част на автомобила е Dynamic Shield, която се съчетава прекрасно с новата решетка – безспорно доста успешна реализация. Усеща се духа на динамиката, подобрената защита и характерното японското излъчване.

 

 

Интериор:

Промените във вътрешността на "Космическата звезда" са съобразени с желанията на европейските клиенти. Долавя се естествена колаборация на карбон с елементите и уредите за управление. В горната част на таблото и вратите преобладава твърда пластмаса с растерни точки.

Вътрешното пространство е повече от достатъчно, въпреки че габаритите отвън са увеличени само с 5 см до общо 3,845 mm.

От Мицубиши са се погрижили за комфорта. Колата е снабдена с много удобен волан, който е характерен за всички модели на марката. По стандарт комбинация от текстил с геометрични форми в центъра на седалките и имитация на възли отстрани със или без шевове, което е в зависимост от нивото на оборудване.

Намираме и още нови неща в сравнение с предишния модел.

 • Нова текстилна облицовка на вратите, покрит с текстил подлакътник с акценти в карбонова шарка.
 • Ново оформление на скоростния лост и пространството под таблото, където има и USB.
 • Нов подвижен подлакътник за водача (при CVT).
 • Нови измервателни уреди в кокпита със оптимален контраст, карбонов завършек и по-заострени форми.

 

 

Двигатели и трансмисия:

Изцяло нови високо ефективни и леки 3-цилиндрови бензинови двигатели (1.0-литров / 71 к.с. / 88 Nm и 1.2-литрови / 80 к.с. / 106 Nm) с Mitsubishi Motors MIVEC системата и Auto Stop & Go (зависи от нивото на оборудването). Двата двигателя на Space Star са така проектирани, че да работят еднакво добре с изцяло новата 5-степенна скоростна кутия, както и с INVECS-III CVT (предлага се само с 1.2-литровия двигател).

 

Сигурност:

Новият Space Star е много по-компактен и сигурен. Той е изработен от RISE (Reinforced Impact Safety Evolution). Това е каросерия, произведена от стомана с повишена якост, която ефикасно поглъща и разсейва енергията при удар от всички посоки.  Новото поколение на „симпатичния мъник“ носи със себе си системи за сигурност, присъщи за голям клас автомобили в горния сегмент.

  • 1 .Антиблокираща спирачна система (ABS) с електронно разпределение на спирачната сила (EBD)
  • 2. Спирачен асистент (BA)
  • 3. Система Brake Override - осигурява предимство на спирачката при едновременно натиснати педали на газ и спирачка
  • 4. Активен контрол на стабилността (ASC) и система за контрол на сцеплението (TCL)
  • 5. Система подпомагаща потеглянето по наклон (HSA)
  • 6. Система за следене на налягането в гумите (TPMS)
  • 7. Система за сигнализиране при внезапно спиране (ESS)
  • 8. Предни въздушни възглавници (SRS) (с опция за изключване за мястото на пътника)
  • 9. Странични въздушни възглавници за водача и пътника на предната седалка (SRS)
  • 10. Въздушни възглавници тип „завеса” за първи и втори ред
  • 11. Пет броя подглавници
  • 12. Предни триточкови пиротехнически колани - ELR (регулируеми във височина)
  • 13. Три броя триточкови задни колани – ELR
  • 14. Два бр. ISOFIX приспособление за детски седалки (2ри ред)
  • 15. “Детска” защита на задните врати
  • 16. Предупредителен звуков и светлинен сигнал за непоставени колани
  • 17. Електронен имобилайзер

   

Заключение:

Прекрасен малък, удобен и красив автомобил. Двигател с добро ускорение и до ускорение с „ръмжащ звук“. Окачване – предно „Макферсън” със стабилизираща щанга и задно с торсионна греда. Като усещане - средно твърдо с добра абсорбация на малки неравности. Радиуса на завиване от само 4,6 м е сред най-малките в този клас. Това позволява на водача да маневрира лесно, когато завива, да шофира по тесни пътища или паркира.

Цени започващи от 19 990 лева (актуална от тази дата).

Изключително впечатление прави икономията на гориво. Вместимостта на резервоара е 35 литра. При преминати около 70 километра смесен разход, „Space Star” показва на уреда на таблото 5.2 литра/100 км.

Като цяло с едно изречение в заключение. Отлична модерна кола за градски условия, която може да се ползва без никакъв проблем и на средни и големи дестинации.

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България