Mitsubishi Outlander 2020

Mitsubishi Outlander 2020 се появи на автомобилния пазар със съвсем малки изменения и амбицията да продължи наследството на успешния модел от 2019-та година.

Разбира се, едва ли някой предполагаше, че 2020-та година ще бъде много тежка за целия свят. Епидемията от коронавирус оказва тежко въздействие над автомобилната индустрия. Японските фирми, в частност Мицубиши навярно ще се окажат сред най-засегнатите, защото разчитат на продажби не само в Азия, а и на европейския континент. Сложната колаборация на управление в алианса Рено-Нисан-Мицубиши трябваше да се вземат бързи и решителни действия, за да може глобалната стратегия да отговори адекватно на „замразения“ пазар. Появиха се новини, че японските автомобилни производители искат да създадат фонд за справяне с кризата. Говорител на Японската асоциация на автомобилните производители заяви, че индустрията обмисля създаването на фонд, който да помогне на производителите да запазят технологиите и служителите си, след като карантината и глобалните ограничения за пътуване и движение "задушиха" икономическата активност.

Mitsubishi обяви нова финансова стратегия, според която фирмата ще трябва да намали разходите си с 20 процента през следващите две години. По силата на новата стратегия компанията ще фокусира силите си в региона на Югоизточна Азия, където тя държи пазарен дял от над шест процента. За сметка на това, Европа ще бъде оставена на заден план поне за няколко години. Едва ли можем да направим генерални изводи, но на този етап това означава, че няма да видим нови модели Mitsubishi на нашия континент през следващите поне две години. На този етап дилърствата на марката в Европа ще продължат да продават сегашните поколения на отделните модели. Съвсем скоро ще стане ясно дали ще видим новия Outlander на Стария континент или той ще се лансира приоритетно на други пазари.

Но нека се върнем на тестовия автомобил с малко предистория - статистиката показва, че Mitsubishi Outlander е най-продавания модел за последните години в България. Амбицията на модерния SUV при появата му още през 2012-та година беше ясна - този SUV трябваше да предложи нови дизайнерски и технологични решения, които го отличават от останалите модели в конкурентния сегмент на така наречените кросоувъри. Ако направим сравнение с предишния модел Outlander 2019, откриваме някои подобрения и изменения.

Модерният SUV за 2020-та година е характерен с абревиатурата Outlander 20MY. Тук ще представим само подобренията и разликите с предишния модел, който представихме преди година в подробно ревю на този линк.

Ето и накратко разликите и подобренията в сравнения с модела от предишната година:

 

Двигател и трансмисия

20МY Outlander отговаря на последния Euro 6d-temp стандарт. Предлага се само с бензинов двигател 2.0 литра MIVEC с мощност 150 к.с и въртящ момент 195 Hм / 4200 об/мин. В натоварената градска среда този агрегат е напълно достатъчен. На магистралата и извънградско шофиране бих искал агрегата да осигури още повече динамика. Все пак двигателя в никакъв случай не се чувства муден благодарение на новата без степенна автоматична CVT скоростна кутия. Outlander е оборудван с 4WD - Електронно контролирана система за задвижване на четирите колела с три режима (4WD Eco, 4WD Auto, 4WD LOCK). Прави впечатления голямата икономия – смесения разход по бордовия компютър е 8,3л/100км. При включен АСС круиз контрол на 140 км/ч разхода е още по-малък – под 7 литра на 100км., което е впечатляващо за такъв габарит автомобил.

 

 Дизайн

 • Нов червен цвят – P62 Red Diamond замества P26 Orient red
 • Отпадат надписите Mitsubishi и ClearTec от петата врата

 

Интериор

Интериорът ще представим с кратък клип 

 

 

 

Комфорт и функционалност

 • Електрическо регулиране (22,5 мм) на лумбалната опора на седалката на водача (не се предлага само при Invite CVT)
 • Нови седалки за 2 ред с подобрена странична опора и комфорт
 • Нова система SDA от второ поколение с по-бърз процесор и по-ярък 8-инчов сензорен екран (650cd/m2 срещу 300 cd/m2 при предходния модел). Възможност за възпроизвеждане на видео файлове (MP4/MPEG/H264) и 2бр. USB  с по-силен ток (1,5А срещу 1.0А)
 • Нова система NSDA Navigation Smartphone Display Audio, която освен с гореизброените промени е оборудванa и с 3D навигационни карти TomTom с трафик информация в реално време през TomTom Apps
 • Нов дизайн и управление на двузоналната автоматична климатична инсталация (бутоните вече са обли и релефни)
 • Нов дизайн на централния панел в следствие на описаните по-горе промени
 • 2 бр. USB изходи за зареждане, които се намират на гърба на централната конзола (за Instyle+)
 • MPSS – Mitsubishi Power Sound System. Новоразработена аудио система на Mitsubishi Motors с 8 високоговорителя изработени от стъклени влакна и титан за по-чист звук без изкривявания. Мощност 510W. Заменя Rockford Fosgate (за Instyle+).
 • S-AWC с AYC по подобие на Eclipse Cross (за Instyle+)
 • Instyle – Това оборудване вече разполага с NSDA вместо SDA. Допълнително спрямо 19MY FCM+ACC+LDW+AHB и eл. регулиране на лумбалната опора на седалката на водача 

 

Mitsubishi Outlander 20MY е последният рестайлинг от тази генерация. От Мицубиши планират през 2021-ва година да се появи съвършено нов модел в глобален мащаб.

За нас остава надеждата, че прекрасните автомобили Мицубиши, известни със своето качество и надеждност ще продължат да се предлагат на стария континент.

 

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България