Eclipse Cross PHEV

Безспорно човечеството изживява трудни времена. Предизвикателството всеки да намери по-добрият и правилен път за развитие са неизменна част от всекидневието. Много автомобилни фирми трябваше да преструктурират стратегията си, за да могат да оцелеят. Точно преди една година Мицубиши Мотърс обяви неприятната новина за мнозина привърженици на японската марка автомобили, че се оттегля от Европа. От компанията заявиха, че ще прекратят операциите си в Европа, за да насочат ресурси към Югоизточна Азия. По този начин хибридния кросувър Outlander, компактния SUV – ASX и крос-купето Eclipse Cross трябваше да преустановят продажбите си. Тогава стана ясно, че трите SUV-модела ще бъдат спрени съвсем скоро, докато пикапът L200 и субкомпактният хечбек Space Star/Mirage ще се задържат на пазара до края на 2021 година.

От Мицубиши излезе лаконичен коментар:

„Без SUV-модели няма бизнес, тъй като няма как дилърите да оцелеят само с Mirage и L200. В случая, спирането на тези три модела е най-правилното за компанията, тъй като така няма да има нужда от ребрандирането им, както и от съобразяване с новите екологични стандарти в Европа“.

Няколко седмици след това от японската компания решихa в Европада презентират новият Eclipse Cross PHEV. По този начин Мицубиши не напусна Европейските пазари. Нещо повече - MMC започна да приема предварителни поръчки за новия модел от средата на октомври 2020г. в Япония, като удвоиха първоначалната си цел на продажбите, достигайки около 2000 броя за шест седмици.

„Ние се стремим да предоставим на клиентите по целия свят вълнуващи продукти, които също така предлагат спокойствие, като подобрим нашите екологични технологии и същевременно изведем нашите 4WD технологии на следващо ниво“, каза тогава Такао Като, който към момента беше изпълнителен директор на MITSUBISHI MOTORS CORPORATION. „Новият Eclipse Cross е идеален партньор за водачите, които искат да направят повече с колата си и да търсят нови предизвикателства. До 2030 г. ще увеличим дела на електрифицираните превозни средства в общите продажби до 50%, с акцент върху PHEVs като този нов модел.“

Не след дълго новият модел стъпи на българска земя.

Какво представлява този автомобил и с какво той е интересен на пазара? Накратко – моето лично мнение е, че това може би е най-добрия автомобил на Мицубиши за последното десетилетие.

Аргументите….

Екстериор

Японският стил се завърна. Това са характерните за самураите остри линии на оръжията им, сякаш човек наблюдава катана. Предницата е еволюирала версия на характерния за марката Dynamic Shield, изразяваща мощното представяне на SUV със сигурност за защита на пътниците в купето. Броните и страничните панели оставят впечатление за здравина и солидност. Обновеното оформление на светлините, които са подбрани много удачно допълва предния дизайн с преобладаващ агресивен характер. Предната и задна подброни допринасят за типичното наложено във времето за марката Мицубиши японско излъчване. Елегантната, но динамична форма продължава и в задната част на автомобила. Дизайнерите са подменили задно стъкло от предишния модел, като са премахнали задният спойлер, който донякъде пречеше на видимостта на водача. Това разбира се беше доста спорна тема, защото някои го харесваха и намираха задницата на предишния модел за доста стилна. Емблематичните триизмерни задни светлини на Eclipse Cross са поставени на по-високо място за отличителен външен вид, който се вижда лесно на пътя. Вдъхновена от Pajero е триизмерната задна врата с форма на шестоъгълник. От друга страна инженерите в Мицубиши доста са се постарали и за аеродинамиката, като коефициентът на въздушно съпротивление е 0.29 Cx. Колата е оборудвана с 18‘ алуминиеви джанти с нов дизайн.

 

Интериор

Приятните изненади продължават и във вътрешността.

Седалките са проектирани с ергономия, която е от най-висок клас. Материалите са меки и удобни на пипане. Повечето от уредите са познати от предишния модел, като стила на Outlander е вплетен в новото крос - купе. Високите нива на оборудване получават нов черен интериор със седалки, изработени от комбинация от релефни велурени материали и синтетична кожа, докато опцията на производителя за кожени седалки вече се предлага в светло сиво в допълнение към конвенционалните черни. Облицовките на вратите също се съчетават с цвета на седалките за висококачествено, спортно вътрешно пространство. Електрическият плъзгащ се люк заема половината покрив. Той има различни степени на отваряне и режим за полуотворена пазеща щора от слънцето. Запазената марка на MMC е серията с висока яркост Diamond Color, която се предлага с две цветови опции на корпуса - Red Diamond и новия White Diamond. Последният излъчва едновременно белия блясък на перла и финия нюанс на метал, отразяващ бляскава елегантност. Също така разполагаме с Smartphone-link display audio (SDA) с навигационна система, която се предлага в стандартното оборудване, като дава на водача по-добър поглед върху информацията и по-лесна работа. Екранът е преместен по-близо до шофьора и пътника на предната седалка за по-лесно използване и е с нови ергономични копчета за сила на звука и завъртане за бърза справка, нова „MITSUBISHI Power Sound System (MPSS), включваща осем първокласни тонколони, акустично настроени и позиционирани специално за формата на автомобила. Изработени са от материал със стъклени нишки, алуминий и карбон, за да осигурят най-високо качество на звука. Зад перфектният на диаметър отопляем многофункционален волан се намират и лостовете за различните режими. При наклон можете да влезнете в рекуперация, тоест винаги, когато отместите крака си от педала на газта, кинетичната енергия се превръща в електрическа - по този начин печелите допълнителни километри електрически пробег.

Новата навигационна система предлага удобни функции, включително навигация по маршрут чрез вградени карти и съвместимост с информация за трафика на VICS. Apple CarPlay - по-интелигентният и безопасен начин за използване на вашия iPhone, докато шофирате, е стандартен за всички модели. Android Auto™ - по-лесен начин за използване на приложения от вашия Android телефон, докато сте в движение, е наличен и при всички модели електрическо регулиранена предната пътническа седалка с подгряване на предните и задните седалки. Под главниците на задната седалка също са с нов дизайн и ергономия. Прави впечатление по-голямото вътрешно пространство. Товарното пространство е увеличено - 80 мм. по-дълъг под на багажника, повишен обем от 448 л. на 471 л. (изчислено по VDA за 5 пътника). Акумулаторната батерия е в багажника и има специално отделение за бърз достъп.

 

Подобренията по купето и сигурността са следните:

 • Подсилено шаси
 • Променени настройки на електрическото серво управлени
 • Усъвършенствани амортисьори
 • Пружини с променени характеристики
 • Нови гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне
 • Подобрено NVH (по-широка употреба на обезшумителни материали за тавана, пода и задните подкалници, както и нов дизайн на изпускателната система)

 

Задвижване

Като цяло модерният електрически автомобил е почти идентичен със своя по-голям брат Outlander PHEV.

По време на шофиране автомобилът се задвижва главно от двата електрически мотора, подпомогнати от бензиновия двигател, който има възможност да се включи автоматично, когато условията на шофиране и/или състоянието на зареждане го изисква.

Eclipse Cross PHEV се характеризира с плавно и непрекъснато ускорение, което не се прекъсва от превключването на предавките, което може да се усети при ДВГ. Усещането, че няма превключване на скорости без турбо лаг носи неимоверно удоволствие. Няколко пъти засичаме с ръчен хронометър ускорението от 0 до100км/ч – под 8 секунди. Като цяло мога да обобщя – усещането е за неимоверно тиха и мощна кола с мигновена реакция. Управлението обаче е еталон. Усещането към сетивата на водача е станало интуитивно меко и директно без волана да е твърде чувствителен. Най-големите ми критики през годините към Мицубиши винаги са били шумоизолацията и прекалено твърдото окачване на моделите с Макферсон. Сега обаче това е в миналото. Шум липсва при всякаква скорост, а мекото и балансирано возене без люлеене в страничната равнина и усещането от окачването на модела Галант е отново тук. Това е благодарение на системата Мултилинк в задната част на колата. Каква приятна изненада….

PHEV моделът използва системата S-AWC на ​​двудвигателния 4WD, който може свободно да разпределя движещата сила към предните и задните електрически двигатели без загуба на трансмисия. Използвайки характерната висока реакция, висока прецизност и висока степен на свобода на електрическите превозни средства, системата упражнява високо ниво на контрол на автомобила при шофиране, завиване и спиране. Инженерите също оптимизираха разпределението на теглото отпред и отзад на ECLIPSE CROSS и понижиха центъра на тежестта, като позиционираха акумулаторната батерия с голям капацитет под центъра на пода. Това му даде още по-комфортно пътуване с превъзходна стабилност.

Моделът има системата S-AWC, която интегрира Active Yaw Control (AYC) за регулиране на спирачната сила между предните леви и десни колела за по-рязко завиване, както и антиблокираща спирачна система (ABS) и Active Stability Control (ASC) ) за регулиране на спирачната сила върху електронно контролирана 4WD основа, която разпределя оптимално въртящия момент между предните и задните колела. Интегрираният контрол на тези системи създава изключително стабилно поведение на автомобила.

Водачът сам може да избира различни режими на шофиране при ECLIPSE CROSS в зависимост от пътните условия и условията на шофиране. Нормален режим (Normal Mode) осигурява подходящо управление и стабилност за широк спектър от условия за шофиране. Снежният режим (Snow Mode) поддържа стабилното движение на автомобила по-хлъзгави настилки като заснежени пътища например. Режимът на чакъл (Gavel Mode) генерира превъзходно управление на пътя и стабилност при лоши настилки. PHEV моделът има и режим Tarmac, който осигурява още по-лесно завиване и стабилност главно на сухи, павирани повърхности.

 • EV-базирана структура (без скоростна кутия, задвижване от жици
 • 2.4 литров бензинов двигател по цикъла на Аткинсън (98 к.с.)
 • Два електродвигателя ( 82 к.с. преден / 95 к.с. заден)
 • Автоматично превключване и работа на режимите на шофиране (електрически, хибриден и паралелен хибриден)
 • Преден и заден електродвигатели с 4WD задвижване на четирите колела и интелигентна система Super-All Wheel Control
 • Съвместимост с различни енергоемки системи:
 • Многобройни варианти за зареждане, включващи и Бързо зареждане
 • ВграденaV2X* съвместимост (V2X = “Vehicle to X” (“X” = “Thing”) – автомобилът може да се свърже със заобикалящи го предмети)
 • Електрическа мощност до 1500W от задвижващата батерия за дома или друг външен консуматор при нужда, чрез два контакта (220~240V), разположени в автомобила.

      

 

Зареждане и режими на движение

За нормално зареждане е необходимо просто да свържете автомобила със специален кабел за зареждане към електрическата мрежа. Бързо зареждане е възможно с пригодените за това станции по време на кратък престой

Задвижващата батерия е 13,8 kWh с изцяло електрически обхват от 57,3 km (режим WLTC), което позволява чисто електрическо шофиране през по-голямата част от ежедневните пътувания до работното място. Има три режима на движение: EV Mode, който задвижва автомобила с електрическите двигатели, използвайки захранване от задвижващата батерия, Series Hybrid Mode използва бензиновия двигател, за да генерира мощност за електрическите двигатели, които задвижват превозното средство, а Parallel Hybrid Mode използва бензиновия двигател за задвижване, асистиран от електрическите двигатели. Автоматичното превключване между тези режими в зависимост от условията на шофиране, позволява на водачите да усетят удоволствието от шофирането

240-волтовият контакт с 1 500W мощност, който се намира в купето, може да захранва електроника и уредите2 за отдих на открито и е надежден източник на електричество при аварийни ситуации. Автомобилът може да служи и като акумулаторна батерия, която захранва цялото домакинство със запасената си енергия, като свързва устройство V2H3 към порта за бързо зареждане. Тъй като автомобилът може да генерира собствена мощност, той може да достави енергия на домакинството до 10 дни4, когато е с напълно заредена батерия и пълен резервоар с гориво.

При движение, EV-базираната PHEV система на Mitsubishi Motors е напълно автоматизирана и напълно надеждна.

       Единственото нещо, което водачът трябва да реши е дали:

 • Да избере EV Mode когато и където е необходимо.
 • Да активира режима SAVE - предпочитаното решение за запазване на заряда на батерията
 • Да натисне превключвателя за режим CHARGE за принудително зареждане, когато няма наличен източник на захранване. Тази система ще бъде от решаващо значение за новите разпоредби в някои градове, които ще позволяват само превозни средства с нулеви емисии в някои райони.

Да използва перата зад волана за спиране на двигателя и регенерацията на мощността - всичко това без странното усещане от педала на спирачката, което често изпитват автомобилите, оборудвани с регенеративна спирачна система.

 

 

Колко изгодно е да имаш Eclipse Cross PHEV? Има ли минуси? 

 

Цената е единият минус на модерния плъгин хибрид. Тя започва от 79 000 лв., но дори и в този сегмент се предлага много богато серийно оборудване, включващо:

 • S-AWC – задвижване на четирите колела с електронно управление
 • FCM – система за ограничаване на опасността от удар, с функция за разпознаване на пешеходци
 • LDW – система за предупреждение при напускане на пътната лента
 • AHB – автоматично превключване на къси/дълги светлини
 • Двузонален автоматичен климатик
 • KOS – система за достъп и запалване без ключ
 • SDA 2 – информационно-развлекателна система с Android Auto и Apple Car Playеr

Другият минус е зареждането на автомобила. В последните години зареждащите станции в България са все още твърде малко. Ако притежателят на колата живее в блок без гараж, ще бъде почти невъзможно зареждането с ток от мрежата.

Като допълнение трябва да се има предвид, че все още няма финансови облекчения за плъгин хибридите, както в развитите европейски страни (Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Холандия и т.н). В България при закупуването на PLUG-IN HYBRID собственикът не заплаща местен данък, който във случая за София например е около 700 лева. Все пак такива са законите в нашата държава на този етап, като очакваме нещата да се променят, имайки предвид стратегията на Европейския съюз, който наскоро предложи ефективна забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., коeто като част от по-широките мерки от климатичния пакет, ще ускори преминаването към електрически превозни средства с нулеви емисии. 

От Мицубиши дават гаранцията на електрическата батерия за 8 години или 160 000 км пробег. Няма данни какво ще се случи след тези километри и каква ще бъде цената на автомобила на старо. Във всеки случай продажбата ще бъде много трудна, подмяната на батерии ще е сложна, като ще се изисква и специален софтуер.

Плюсовете

В момента дневна тарифа 0,24013 лева (с ДДС) за един киловатчас (кВтч). Нощна тарифа 0,13668 лева (с ДДС) за един кВтч. Цената за бензин A95H е 2,30 лв. Ако пътувате всеки ден на ток с разстояние от 100 км разходът ще ви бъде от около и малко над 5 лева на ден, всъщност и пълният заряд на батерията консумира толкова. Пробегът в зависимост от ел. консумацията на колата е около 50км само в ел.режим.

Ако пътувате от София до Пловдив – 150 км., смесеният разход ще бъде около 7-9 лева на 100 км.

От Балкан Стар Мотърс, който е Генерален дистрибутор на Mitsubishi Motors Corporation за България, почти винаги има големи промоции. В този момент при писането на ревюто за най-високото ниво на оборудване INSTYLE+ получавате хибриден бонус от 8 хиляди лева.

 

Заключение

Разполагате с изключително съвременен красив екологичен автомобил, който предлага сигурна защита и прекрасно пътно поведение. Ако шофирате в града, на малки и средни разстояния, като имате подходяща среда и инфраструктура за зареждане, Eclipse Cross PHEV е един от най-добрите варианти в момента на пазара.

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България