Тест на новия Eclipse Cross PHEV Plug-in хибрид

Приемайки радостната новина, че Мицубиши ще присъства в Европа и в частност в България с екологични модели, се радвам изключително много, че ще имам възможността да тествам новият Eclipse CrossPHEV.

Поводът е събитието Japan Fest, който се организира по традиция близо до Пловдив, а предполагаемата дестинация е повече от 300км.

Изминаха по-малко от три години при теста на първия Eclipse Cross (ревото може да прочетете тук). По стечение на обстоятелствата тествания модел е с най-високо ниво на оборудване Instyle + и червения цвят Red Diamond. Веднага забелязвам че дизайна е претърпял промени в предната част – нова черна решетка. В по-тесните горни LED модули са разположени дневните светлини и мигачите, а основните фарове и тези за мъгла са по-ниско в долната част на бронята. На предният капак отчетливо се вижда надписа „Eclipse Cross“. Видна е и промяна в задната част на автомобила – стъклото. То е цяло, а не както преди разделено на две части с крило по средата. Задните светлини също са променени. В дизайнерско отношение цялата кола е станала с по-остри линии в сравнение с предишния модел. Видимо отвън модела е станал малко по-голям, което се отразява и във вътрешното пространство. По данни на Мицубиши Мотърс в сравнение с предишния модел той е с 80 мм. по-дълъг под на багажника и повишен обем от 448 л. на 471 л. Джантите са с нова шарка и с размер 18 цола.

Във интериорната част също намирам доста промени, въпреки че всичко е някак си добре познато в стил Мицубиши – красиви и семпли уреди, уютен и удобен салон – без да е претрупан.

Прави впечатление новите седалки с много добра странична опора, които се регулират електрически във всички посоки, а също така и 8 инчов мултимедиен сензорен дисплей с Bluetooth. Многофункционалният волан ми е добре познат, като намирам голямо сходство с модела Outlander. Непосредствено зад него са лостчетата за рекуперация, която зарежда батерията. Или казано с други думи - винаги, когато отместя крака си от педала на газта, кинетичната енергия се превръща в електрическа и се съхранява в акумулатора, като по този начин печеля допълнителни километри електрически пробег. Централният кокпит свети с много приятни не натрапчиви светло сини светлини, а информацията е в изобилие. Има и много голям подлакътник, като пред него са удобните поставки за чаши. Конзолата продължава с бутоните за различните режими, които мога да задам на колата по време на движение - Eco (икономично), Normal, Snow (сняг), Gravel (чакъл) и Tarmac (сух асфалт). За моя голяма радост разполагам с голям люк, който има и щора с отделно управление. Имам на разположение също така електрически стъкла и огледала за обратно виждане, двузонов автоматичен климатик, автоматични фарове на къси и дълги светлини, безключов достъп до автомобила, камера за заден ход и „птичи поглед“, отопляеми предни седалки, автоматични чистачки, FCM система за ограничаване на опасността от удар отпред с функция за разпознаване на пешеходци, седем въздушни възглавници и електронна система за стабилизиране.

 

По предварителни данни разполагам с 2,4-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател с вътрешно горене, работещ по цикъла на Аткинсън 98 к.с. и развива 198 Нм въртящ момент, два електромотора и литиево-йонна батерия. Предният електромотор е с мощност 82 к.с. и 137 Нм, а задният електромотор с 95 к.с. и 195 Нм. Всъщност мога да измина около 50 км. само на ток, а останалите в хибриден режим. За да се движа изцяло на ток, трябва да активирам режима EV от бутон на централния панел. Веднага правя това от любопитство за да направя съпоставка със заводските данни.

При потегляне не се чува никакъв звук. Доста приятно! Скоростният лост е тип „джойстик“. Не е необходимо никакво съпротивление при превключване.

Изминавам 47 километра преди напълно да изхабя батерията, след което Eclipse Cross преминава в хибриден режим. Трябва да отбележа, че се движа по автомагистралата и на излизане от града почти не съм попадала в трафик. Освен това не е включен климатик и други системи, харчещи електричество. За моя изненада при включване на двигателя с вътрешно горене не установявам почти никакъв шум или вибрация. През цялото време на хибридния режим колата се управлява от системи, които са настроени от завода производител. Казано с други думи водача не се ангажира с превключване на каквото и да било.

При изминати близо 140 километра не се усеща никаква умора, за което голяма роля играе липсата на какъвто и да е шум в колата и удобните седалки с множество корекции. Поддържаната скорост почти през цялото време е на криуз контрол – 120 км/ч., а разхода по борд компютър е 4.3л/100км. При управление на автомагистралата влизат в помощ различни системи за сигурност, като през цялото време следенето от излизането на пътното платно с лек звуков сигнал и оцветяване в жълто на края на страничните огледала, които следят за невидимия ъгъл са безусловно голямо улеснение.

Имам на разположение също така преден прозрачен дисплей, който мога да активирам по желание с бутон, с регулиране на контраст, който ми показва моментна скорост, дистанция и знаци за ограничение. При наличие на камери се включва звуков сигнал, който е доста силен.

Равносметката при изминати 320 километра е, че пътят не се усеща от ниското ниво на шум и стабилното возене. Позицията на седене е висока, а видимостта е отлична. Страничните огледала са доста големи и осигуряват оптимален обзор. Ускорението и до ускорението са впечатляващи. Колата реагира мигновено без забавяне, което прави изпреварванията безопасни и сигурни. Като цяло се чувства мощ, която не затормозява шофирането при всякакви ситуации.

Имам възможността да пробвам как бих заредила автомобила с ток. Всъщност батерията достига пълния си капацитет на заряд от четири до шест часа на домакински контакт, а от станцията за бързо зареждане – за 25 минути до 80 процента. Ако зареждате хибрида със слънчева енергия у домa си, можете да черпите електричество от автомобила през нощта. По този начин той комуникира и предава електричество на източниците в къщата ви!

В заключение мога да кажа, че Eclipse Cross PHEV безусловнопритежава много положителни качества. Прецизната японска изработка, отлична динамика при шофиране, красивата и модерна външност и иновативна функционалност съчетана с малките разходи при експлоатация, са сериозни аргументи за закупуване на екологичния SUV.

При зареждането с ток трябва да се има предвид, че трябва да разполагате с необходимата инфраструктурна среда за това. Цените на модела започват от 79 990 лева. Съчетана с различните хибридни бонуси (около 8 хиляди лева) с отстъпки от официалния вносител на Mitsubishi Motors за България - Балкан Стар Мотърс, Mitsubishi Eclipse Cross PHEV определено се превръща в добра инвестиция.

 

Теодора Стефанова

Фен Клуб Мицубиши България

Галерия